Végetért a 2019. évi Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny Bordeaux-ban rendezett négynapos döntője. A magyar csapat első szereplésére a keddi napon került sor, a verseny írásbeli feladatának elkészítésével.

A döntő rövid megnyitója, a szervezők és a zsűri köszöntője után kiosztották az írásbeli feladatot, amely mind a nyolc csapat számára azonos: az „igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” témakörében a bírói függetlenséget érintő emberi jogi és uniós jogi ismereteket szintetizáló tudásra épít. Ezt követően a Francia Igazságügyi Akadémia egy-egy munkatársa kísérte a versenyző csapatokat az épület egymástól teljesen elszeparált termeibe, ahol a kapott jogeseten 10 óra 45 perctől 18 óráig dolgozhattak. A feltett kérdésekről egy maximum 10 oldalas írásműben kell értekezni. A verseny időtartama alatt a szoba csak a „szükséges keretekben” hagyható el, a versenyzők pedig előre dobozolt ebédet kaptak. Az írásbeli feladatot a zsűri értékeli és a végső pontozáskor elemzi a csapatok számára. 

Amagyar csapat: Gyuranecz Franciska, Papp Dorottya és Krausz Bernadett fogalmazók, és a csapat tutora, Kovács Bálint, a Szombathelyi Törvényszék polgári ügyszakos bírája, EJSZH tag szaktanácsadó bíró – Forrás: OBH

A zsűri tagjai az emberi jogok területének kiemelkedő európai szakemberei: Francoise Tulkens, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnökhelyettese, Grzegorz Borkowski lengyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságán korábban szolgálatot teljesített polgári bíró, Edith Zeller, a Bécsi Közigazgatási Bíróság bírája, az Európai Közigazgatási Bírák Szövetségének (AEAJ) elnöke, Jana Gajdosova, az Alapvető Jogok Európai Uniós Ügynökségének (European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) munkatársa, valamint Marc De Werd, az Amszterdami Fellebbviteli Bíróság közigazgatási bírája és az Amszterdami Egyetem professzora.

A magyar csapat második megmérettetésére a verseny harmadik, csütörtöki napján került sor:
ennek során egy előre megadott emberi jogi jogesetről mintegy 30 perces prezentációt kellett tartani, majd a zsűri és az opponensként szereplő rivális csapat kérdéseire válaszolni

A nyertes ország csapata egyhetes tanulmányúton való részvételre kap lehetőséget bármely, tetszés szerint választott európai országba.