A vád szerint egy férfi a jegyzőt fenyegette, hogy hivatalos eljárásában befolyásolja. A terhelt kóros elmeállapota esetén az ügyészség a vádiratában a vádlott felmentését és kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza.

A vádemeléssel az ügyész – fő szabályként – azt kívánja elérni, hogy a bíróság mondja ki a vádlott bűnösségét és szabjon ki büntetést vagy alkalmazzon intézkedést. Amikor a vádlott büntethetőségét kizáró ok állapítható meg, akkor tipikusan az eljárás megszüntetésére kerül sor még a nyomozás során.

A fenti esettől eltér, amikor a terhelt személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, azonban ezt az elmeműködés olyan kóros állapotában teszi, amely miatt képtelen felismerni cselekménye társadalomra veszélyes következményeit vagy képtelen e felismerésnek megfelelően cselekedni. Ha ebben az esetben fennáll a bűnismétlés veszélye, és a terhelttel szemben – ha büntethető lenne – egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni, akkor a törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottat fel kell menteni, kényszergyógykezelését kell elrendelni. Ezekben az esetekben az ügyészség a vádiratában – a kényszergyógykezelés elrendelése mellett – a vádlott felmentésére tesz indítványt.

Egy konkrét ügyben a vádirat szerint a vádlott, egy 38 éves férfi sérelmezte, hogy egy kerületi, városgazdálkodást folytató cég felmondta a bérleti szerződést egy vallási egyesülettel. A férfi a bérleti jogviszony fenntartását akarta elérni, és ezért emailben és telefonon többször megfenyegette a kerületi jegyzőt, többek között egy lefejezésről szóló videót is elküldött neki.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot, és a vádlott felmentése mellett a kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta.