Különösen az ünnepek után sokak életében esedékessé válik a kérdés, hogy a felszaladt plusz kilókat hogyan lehetne hatékonyan és hosszú távon eltüntetni. Sokan ilyenkor a Google-hoz fordulnak, ahol a fogyókúra kulcsszóra kapott számos találat közül választják ki a legszimpatikusabbnak tűnő diéta javaslatot.

Túlsúly, mint egészségügyi probléma

A túlsúly nem csak esztétikailag okoz bosszúságot, hanem hosszabb távon az egészségünket is veszélyezteti. Többek között növeli az esélyét a 2-es típusú diabétesznek, a magas vérnyomásnak, a szívbetegség kialakulásának, az érelmeszesedésnek, az ízületi gyulladásnak, a meddőségnek és még számos más betegségnek. Nem beszélve arról, hogy a jelentősen megnövekedett testsúly idővel olyan mindennapi tevékenységünkben korlátozhat, mint a séta vagy egyáltalán az ágyból való felkelés is.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a folyamatosan felhalmozódó zsírréteg nem maga a probléma, hanem az a problémának csupán egy igen látványos tünete. Ezért amikor kizárólag arra fókuszálunk, hogy a kiszemelt szuperdiétával a zavaró hurkákat eltüntessük, akkor nem a problémát oldjuk meg, hanem csak tüneti kezelést alkalmazunk. Ez rövid távon látszólag sikerhez vezet, azonban hosszabb távon újra és újra szembe kell majd néznünk a visszatérő súlytöbblettel.

Mi számít normális testsúlynak?

A normális testsúlyt jelenleg az orvosok és a dietetikusok is a BMI (Body Mass Index) segítségével határozzák meg. Maga az érték számológéppel is könnyen kiszámolható: az aktuális testsúlyt osszuk el a magasságunk méterben kifejezett értékének négyzetével. 18,5 alatt beszélünk soványságról, 18,5 és 25 között van a normál testsúly, 25 és 30 között túlsúlyos az illető, 30 felett pedig már kóros elhízásról beszélhetünk. Az interneten is számos kalkulátort találhatunk, ahol a megadott paraméterek alapján a gép kiszámolja és rögtön ki is értékeli a kapott eredményt.

Mit lehet tenni az elhízás ellen, illetve a testsúly csökkenése érdekében?

Az esetek jelentős hányadában az elhízást a nem megfelelő táplálkozás és a testmozgás hiánya együttesen okozza. Ehhez jönnek még azok az esetek, amikor a fogyni vágyónak olyan betegsége van, ami szintén segíti a folyamatos súlygyarapodást. Ennek kezelését nem lehet egy egyszerű és rövid ideig tartó diétával megoldani, jellemzően az életmód teljes megváltoztatására van szükség.

Ezért érdemes igénybe venni dietetikus szakember támogatását, aki egy egészségügyi állapotfelmérés után személyre szabott diétával és speciális mintaétrenddel segít hozzá a sikeres fogyáshoz.

Szerencsére egyre több egészségközpont készül olyan programokkal, melyek segítenek a páciensnek céljai elérésében. Például a Rofé Naturale Egészségközpont dietetikai és életmód tanácsadás kezelése is ezt a célt szolgálja.