Egy ház esetében a tetőtér számít a második legkomolyabb hőveszteséget okozó felületnek. Amennyiben nem szeretnénk akár 20-25%-nak megfelelő hőt veszíteni a tetőtéren keresztül, akkor a szigetelés hatékony kialakítása elengedhetetlen lesz. (X)

Ebben a cikkben hasznos gyakorlati tanácsokat gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy a lakott, tárolásra használt vagy egyéb okokból szigetelésre váró tetőtér elnyerje az ideálisnak nevezhető állapotát.

Milyen módon érdemes kiviteleznünk a padlástér szigetelését?

Amennyiben nem lesz terhelve a padlástér, akkor a tetőtér beépítéséhez alkalmazott anyag itt is megfelelőnek bizonyulhat. A kőzet,- illetve ásványgyapot, valamint az üveggyapot is gyakran alkalmazott megoldásnak számít, ráadásul tetszés szerint megvásárolhatók tekercses vagy táblásított formában is.

A lakott tetőtér szigetelésének optimális kialakítása

A tetőfedés alatt javasolt meghagyni egy légrést annak érdekében, hogy a tető szellőzése meg tudjon valósulni. Magát a hőszigetelést páraáteresztő fólia alatt, a szarufák közé érdemes rakni, egyúttal minimum 15 centiméter szálas hőszigetelést is célszerű elhelyezni.

Felmerülhet a kérdés, hogy a táblás vagy a tekercses forma kínálja-e a megfelelő választást? Meglátásunk szerint az első opció választásával járhatunk jobban, mert egyszerűbben bedolgozhatjuk a szarufák közé, egyúttal hosszabb időtávban sem várható majd az összerogyása.

Fontos azonban hozzátennünk, hogy a táblás kőzetgyapot termékek nem hajlíthatók, kevésbé rugalmasak. Ennek a tulajdonságnak az áthidalására a táblás ásványgyapot jelenthet megoldást, ásványgyapot termékünk rugalmasságának köszönhetően megkönnyíti a kivitelezést, öntartó képessége révén nincs szükség kiegészítő mechanikai rögzítésre.

Amennyiben a hőszigetelés vastagsága nagyobb a szarufák vastagságánál, akkor a szarufákon lécezéssel növeljük a vastagságot. Mégpedig azért, hogy a hőszigetelés hatékonyságát lerontó összenyomódást el tudjuk kerülni.

További hasznos tippek a tetőtér belülről történő szigeteléséhez

A hőszigetelést táblás anyagok esetében a szarufák közé tudjuk szorítani, vagy pedig kötöző drót alkalmazásával oldhatjuk meg a rögzítést. Fontos, hogy lehetőség szerint rozsdamentes kötöző drótot válasszunk, mégpedig a fém korróziójának az elkerüléséhez.

Egy réteg párazáró fólia segítségével le tudjuk zárni a hőszigetelést, hogy a lecsapódó pára ne tegyen kárt benne. Ha modern hőtükrös fóliát alkalmazunk, azzal is nyerhetünk néhány százaléknyi hőmegtakarítást.

Belülről ezt érdemes még leburkolni gipszkartonnal vagy lambériával. Amennyiben gipszkartont választunk, akkor a festés vagy a tapétázás feladata várhat még ránk.