Amikor a szigetelés javításáról, korszerűsítéséről van szó, sokan kétségbeesnek: biztos, hogy ez rengeteg pénz, nagyon sok munka, tervezés. Pedig ha spórolni szeretnénk a fűtésszámlán, nem feltétlenül kell hatalmas befektetés. Nagyon sok olyan lépés van, amelyet otthon, saját kezűleg is elvégezhetünk. (X)

Hol szökik el a meleg, mitől forrósodik át a ház?

A pénztárcánk és a biztonságunk szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol szökik el a lakásból a meleg. Ha télen nem tudunk eléggé fűteni, vagy magas a számlánk, az nem csak kényelmetlen, de veszélyes is. Ilyenkor előbb-utóbb valamilyen, nem teljesen biztonságos fűtési módhoz folyamodunk. Hősugárzót teszünk a fürdőszobába, befűtünk az ezer éve nem használt kályhába, túlmelegítjük az olajradiátort, és kész is a baj…

Ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, miért nem lesz elég meleg (elég olcsón) a lakásban, meg kell értenünk, hogy hol távozik a hő. Nézzük meg:

  • Van-e tetőszigetelésünk? A meleg levegő felfelé száll. Tetőszigetelés hiányában a hideg padlástér szinte kiszippantja a hőt a házból. 
  • Van-e szigetelés a falakon? Itt is jelentős mennyiségű hő száll el. 
  • Milyen a nyílászárók állapota? A rosszul szigetelt ablak szintén sok meleget enged ki. Ne fűtsük az utcát!
  • Szigetelt-e a padló lefelé? A hideg föld sokat ront a hőérzetünkön.

Mit tehetünk gyorsan, ha szökik a hő?

A leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a szőnyeg használata. Ha hideg a talaj, tegyünk le vastag, nehéz szőnyegeket! Ez melegebb tapintást ad, mint a hideg kő, vagy parketta. Egyes szőnyegek alját akár hőtükrös fóliával is felszerelhetjük, így még hatékonyabban tarthatjuk a szobában a meleget.

Szigeteljük a tetőt! Ez nagyon egyszerű művelet. Az interneten számos segédlet található. Már a legegyszerűbb szigetelés is rengeteg meleget tud megfogni, jól takaríthatóvá, kényelmesebbé teszi a padlásunkat.

Az ablakok felújítása is sokat segít. Ma már akár az internetről is rendelhetünk ajtó- és ablakfrízeket. Ezek segítségével akár házilag is javítani tudunk az ablakok hőszigetelő képességén. A munka egyszerűen kivitelezhető, mégis jelentős összegeket spórolhatunk rajta, még akkor is, ha nem tudjuk teljes egészében modernebbre cserélni a nyílászárókat.

Miért érdemes elvégezni ezeket a műveleteket?

A lakás szigetelésének javítását érdemes nyárra időzíteni. A munkák egy része ugyanis azzal jár, hogy el kell távolítanunk a meglévő szigetelést, nyitva kell tartanunk az ablakokat. A szigetelésen keresztül ráadásul a meleg nem csak távozni tud. A nem jól burkolt házak könnyebben is melegednek fel. Ha jól dolgoztunk, az a kánikulában is nagy megkönnyebbülést jelenthet.

Az energetikai korszerűsítéshez és a hatékonyság növeléséhez nem feltétlenül kell súlyos százezreket áldozni a felújításra. Néhány egyszerű, otthoni fogással is segíthetünk magunkon. Így pedig később sokkal könnyebb lesz egy nagyobb munka árát összespórolni.