A Kormány a WHO ajánlásait szem előtt tartva hozta meg a szükséges döntéseket a járványhelyzet hatékony kezelése céljából, melynek kulcsfontosságú intézkedése a külföldről haza utazók 14 napos kötelező hatósági házi karanténba helyezése. Mikor és hogyan kaphatunk felmentést a kötelezés alól?

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben veszélyhelyzetet hirdetett ki tömeges megbetegedést okozó humán járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, amely okból úgy határozott, hogy a külföldről érkező magyar állampolgárok 14 napos kötelező hatósági házi karanténba kell, hogy vonuljanak. Jelenleg közel 10 ezer fő van hatósági házi karanténban, amelynek betartására vonatkozó ellenőrzések a rendvédelmi szervek részéről folyamatosan zajlanak.

Június 9-én az Operatív Törzs bejelentésének értelmében a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel történt egyeztetés után a magyar-szlovén határellenőrzés megszűnt, így valamennyi schengeni belső határon befejezték az ellenőrzést, továbbá a Németországból, Ausztriából, Csehországból, valamint Szlovákiából haza utazó állampolgárok is mentesülnek a karantén kötelezettség alól. Az enyhítő intézkedéseknek családok közötti kapcsolattartás elősegítését célzó okai, valamint gazdasági és kereskedelmi okai is vannak – a többi országból azonban továbbra is csak kötelező hatósági házi karanténba vonulás terhével lehet Magyarországra beutazni.

Ki és milyen esetben mentesülhet a 14 napos hatósági házi karanténba helyezésre való kötelezés alól?

Különös méltánylás érdemlő esetben az országos rendőrfőkapitány-helyettes felmentést adhat a hatósági házi karanténba vonulás alóli kötelezettség alól azon állampolgárok számára, akik alapos indokkal alátámasztott kérelmet terjesztenek elő a rendőrség központi honlapján. A méltányossági kérelem indokai között legtöbb esetben üzleti tevékenységre és határátlépéssel érintett munkavégzésre történő hivatkozás szerepel, azonban más országban történő egészségügyi ellátás igénybe vétele is alapos indokként szolgálhat.

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése szerinti rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes által meghozható méltányossági döntés iránti kérelem 2020. május 13-tól kizárólag elektronikus úton, az erre a célra létrehozott elektronikus űrlapokon, magyar nyelven terjeszthető elő. A rendszeresített űrlap kitöltéséhez ügyfélkapu/cégkapu regisztráció nem szükséges, a kérelem annak beküldésével a rendőrség elektronikus rendszerében automatikusan feldolgozásra kerül. Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatósága által a korlátozás alóli felmentés tárgyában hozott döntést a kérelmező pozitív elbírálás esetén e-mail elérhetőségére kapja meg, melynek a repülőtér ellenőrzési pontján történő bemutatásával mentesül a 14 napos hatósági házi karanténba helyezésre való kötelezés alól.