Manapság egyre több eszköz neve elé kerül be az “okos” jelző. Ez minden esetben azt jelenti, hogy modernebb, különlegesebb, mint elődei. Amikor a piacon megjelenik egy újabb ilyen eszköz, gyakorlatilag már meg sem lepődünk rajta, hiszen már megszoktuk. Lassan minden eszközünk, otthonunk minden bútora és dekorációja különböző funkciókat lát majd el. A “trendet” Siri és Alexa emelték a következő szintre, hiszen az Apple és az Andriodos okostelefonokat lehetett először hangunkkal irányítani. De vajon világunk felgyorsulása pozitív vagy negatív hatással van életünkre? (X)

Az okoseszközök, -otthonok előnyei

Azzal, hogy a körülöttünk lévő világ egyre csak fejlődik, rengeteg pozitívum jár. Megkönnyítik mindennapjainkat, biztonságosabbá tesznek mindent, leegyszerűsítik az életet, időt spórolnak használóiknak. Sokan el sem tudnák már képzelni életüket okostelefonjuk nélkül. Ha szeretnéd magadat tesztelni, próbáld ki, meddig bírod ki, hogy nem nyúlsz se a telefonodhoz, se a tablethez, se az okosórádhoz. Többségünk gyakorlatilag nem képes néhány óránál tovább meglenni nélkülük.

A mozgás-, látás- és hallássérültek számára ezek az eszközök sokkal könnyebbé teszik az életet. Egy vak ember számára a hűtő, amellyel lehet kommunikálni, a telefon, amely mindent felolvas, így segítve a tájékozódást a közösségi média felületein, az apró jelzőeszközök, amelyek hangot adnak ki, ha a forró tea épp túlcsordulna a bögrében, vagy épp a zebránál a lámpa váltására figyelmeztet, csupán néhány példa ezekre.

Az okoseszközök ráadásul a szórakozásban is segítenek, sőt, akár gyermekeink oktatásában is. Ha szeretnénk, hogy a kicsi gyakorolja a számolást, már nem feltétlenül kell leültetni egy füzet elé, amely amúgy is unalmas számára, egyszerűen letöltünk neki egy alkalmazást, amely segíthet.

A különböző alkalmazások, amelyeket okoseszközeinkre telepíthetünk, megkönnyítik életünket: tanácsot adnak, merre menjünk, mit főzzünk, hogyan javítsunk meg valamit, milyen a vérnyomásunk, hogyan fogyhatunk.

Vannak egyáltalán hátrányok?

Sajnos, ahogy mindennek, ennek is vannak ám negatívumai! Sokan szokták mondani, hogy az okoseszközeink miatt bizony egyre butábbá válunk… és mennyire igazuk van! Minek megtapasztalni, merre érdemes menni kocsival, ha a GPS úgyis elvezet célunkhoz? Miért tanuljon meg a gyermek kézzel írni, ha már diktálással is megírhat akár egy teljes hivatalos levelet? Minek megtanulni olvasni, ha a gépek mindent felolvasnak helyettünk? És minek elolvasni bármit, ha létezik felolvasó funkció?

Okoseszközök ide vagy oda, van, amiről tudni kell

Hiába vannak okoseszközök, tájékozódni az interneten nem tudnak helyettünk. Ha már régóta keresel egy olyan platformot, ahol naprakész információkat olvashatsz, mi ismerünk egy helyet, ahol ilyeneket találsz! Nézz körül a Filter.hu-n, és tájékozódj a téged érdeklő témákban vagy az éppen aktuális napi hírekről!