Donald Trump az egyetlen amerikai elnök, akivel szemben már két alkalommal kezdeményezték az impeachment-et, azaz az alkotmányossági felelősségre vonási eljárást, azonban a felelősségre vonás mind a két esetben elmaradt. Mik az ügy előzményei és az esetleges következményei?

Az impeachment egy olyan alkotmányos eszköz, amely a törvényhozói hatalmat – Kongresszust – arra jogosítja fel, hogy észlelt törvénysértés esetén a megfelelő szavazataránnyal vád alá helyezési eljárás keretében az elnököt hivatalából elmozdítsa. Az impeachment eljárást az Egyesül Államok történetében összesen négy elnökkel szemben – 1868-ban Andrew Johnson-nal, 1974-ben Richard Nixon-nal, 1998-ban Bill Clinton-nal, 2019-ben pedig Donald Trumppal – indították meg. Trumpot 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolták meg. Az eljárás mind a négy említett esetben felmentéssel zárult.

Az USA leköszönő elnökével szemben immáron második alkalommal indított eljárás során, a megfelelő szavazatarány híján Trumpot ismét felmentették.

Előzmények és következmények

A múlt hónapban az Egyesült Államok elnökválasztásának eredményeként Trump támogatói a törvényhozás épülete felé vették az irányt abból a célból, hogy tiltakozzanak Joe Biden győzelmével szemben. A tüntetők az épület megrohamozását követően a rendőrséggel is fizikai összetűzésbe kerültek: a “Capitolium-ostroma”-ként emlegetett lázadás 5 halálos áldozatot követelt, többek között egy rendőrtiszt is életét vesztette a zavargásokban.

A zavargások előzménye, hogy a Capitolium-ostroma előtti tüntetések alkalmával Trump és ügyvédje több beszédükben is támadták a médiát, továbbá retorikájukkal Trump támogatóit arra hívták fel, hogy vonuljanak a Kongresszus épülete elé. Az ostromot – melynek során számos rendőr is megsebesült – a közvélemény nagy része lázadásként, valamint puccsként értékeli. Donald Trumpot a Capitolium-ostromával kapcsolatban lázadásra való felbujtói szerepvállalással váldolták meg. A Capitolium megtámadására több, mint 200 éve nem került sor az Egyesült Államok történetetében.

Hosszú tárgyalási napokat követően az alkotmányossági felelősségre vonási eljárás utolsó tárgyalási napján a Felsőház 57:43 arányban szavazott arról, hogy Donald Trump a felhozott vádak alapján bűnös, azonban mivel a bűnösség megállapításához kétharmados többségre lett volna szükség – összesen 67 szavazatra. A testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya, így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését.

Korábban úgy tűnt, hogy nem ér véget szombaton az eljárás, ugyanis a szenátus jóváhagyta tanúk meghallgatását, ami azt jelentette volna, hogy napokkal, de akár hetekkel is elhúzódhat a tárgyalás befejezése. Pár órával később azonban úgy döntöttek, nem tartanak meghallgatást, hanem bizonyítékként rögzítik Jaime Herrera Beutler egy korábbi nyilatkozatát. A republikánus képviselő pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte: a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait. Azt is mondta, Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Jaime Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását.

A szavazást megelőző záróvitában Joe Neguse coloradói demokrata képviselő – aki egyike az úgynevezett impeachment-menedzsereknek – arra szólította fel a szenátorokat, hogy szavazzanak Trump elítélésére, mert “a tét már nem is lehetne nagyobb”. Neguse úgy fogalmazott: a hideg, kemény igazság az, hogy ami január 6-án történt, az megismétlődhet. “Szenátorok, ez nem lehet a kezdete valaminek. A döntés az önök kezében van” – mondta a demokrata politikus.

Donald Trump “ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a felbujtás soha nem történt meg” – emelte ki a záróvitában elmondott beszédében a korábbi elnök ügyvédje. Michael van der Veen kifejtette: a ház vádemelésének pontos szövege alapján ez a tárgyalás arról szól, hogy Donald Trump szándékosan szított-e erőszakot, sőt felkelést az Egyesült Államok ellen.

“Bármennyire is borzalmas felvételeket láthattunk a rendbontók viselkedéséről, és bármennyi érzelmet kavart fel a tárgyalás, ez nem változtat azon a tényen, hogy a volt elnök ártatlan az ellene felhozott vádakban” – mondta Trump ügyvédje.

A szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezetője, Mitch McConnell azt mondta: az alkotmány világosan leírja, hogy az elnök, az alelnök és polgári tisztségviselők azok a személyek, akiket törvényesen, impeachment alapján fel lehet menteni és el lehet ítélni. “Nincs hatáskörünk arra, hogy elítéljünk egy volt tisztségviselőt, aki most már magánpolgár” – hangoztatta McConnell, hozzátéve: nem számol azzal a lehetőséggel, hogy Donald Trumpot bíróság elé állítják.

Az eljárás eredményeként tehát kellő támogatottság hiányában a korábbi elnököt felmentették az ellene felhozott vád alól. Donald Trump közjogi felelősségre vonása tehát a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradt.

A felmentésnek köszönhetően Trump a jövőben is tölthet be közjogi tisztséget, azaz akár jelöltetheti is magát az Amerikai Egyesült Államok elnöki pozíciójára.

Szenátusi felmentése után Donald Trump közleményében ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Megköszönte ügyvédei közreműködését, utalt arra is, hogy ismét tevékenyen részt vesz majd a politikai életben.