A terrorizmus elleni küzdelemben az előrejelzésnek és a megelőzésnek nagyobb szerepe van, mint valaha, és Magyarország elkötelezett a mellett, hogy hozzájáruljon ennek sikerességéhez – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala (UNOCT) budapesti irodaátadó ünnepségén.

Szijjártó Péter elmondta: a Budapesten működő ENSZ-szervezetek közül a legnagyobb, a menekültügyi főbiztosság tovább bővíti létszámát, a terrorizmus elleni hivatal pedig új irodát nyitott.

A UNOCT a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem egyik legfőbb szereplője, erőfeszítései jelentősen hozzájárulnak a biztonság és a béke fenntartásához. Azzal, hogy a szervezet Budapesten nyitja meg regionális központját, Magyarország fontos helyet tölt be a nemzetközi terrorellenes küzdelemben – fejtette ki.

Budapesten jelenleg 7 ENSZ-szervezet 9 intézménye működik, ezek 1500 embernek adnak munkát, a magyaroknak biztosítják a részvételt a nemzetközi vérkeringésben, emellett nemzetközi személyzetet vonzottak Magyarországra – emelte ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy az ENSZ működése a mostaninál rugalmasabb és hatékonyabb legyen. Elodázhatatlannak nevezte a szervezet strukturális és működési reformját, mint mondta, ennek egyik lépése lehetne, hogy a terrorizmusellenes hivatal az ENSZ rendes költségvetésének részévé váljon.

Szijjártó Péter komoly lehetőségként értékelte, hogy a UNOCT magas hozzáadott értékű, nagy szakértelmet igénylő feladatokat telepít Budapestre, hozzátéve, ezek jelentős fejlesztésekre adnak lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány biztosítja a feltételeket a UNOCT budapesti központjának működéséhez, ahogy a UNHCR egyre kiterjedtebb magyarországi jelenlétéhez is.

A külügyminiszter emlékeztetett: csaknem hat éve az Európai Unió addigi fennállásának egyik legnagyobb kihívásával találta szemben magát, a tömeges migrációval. Bebizonyosodott, hogy a tömeges migráció nagyon komoly biztonsági kockázatot hordoz – tette hozzá.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az élet jelentős része áttevődött a digitális térbe, így új célcsoportjai lesznek a szélsőséges, terrorista ideológiák terjesztőinek is, ami új veszélyt jelent.

Kitért arra is, hogy a magyar álláspont szerint a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, ezért Magyarország a jövőben is támogatja a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben maradásához szükséges programokat. A Hungary Helps program eddig mintegy 70 ezer embernek segített a Közel-Keleten és Afrikában abban, hogy a lakóhelyén maradhasson – jelezte.

“A cél semmiképpen nem az, hogy újabb migrációs hullámok induljanak el, hanem az, hogy minden embernek saját otthonában biztosítsák a méltó, békés, normális körülményeket” – mondta Szijjártó Péter.

Lorenzo Pasquali, a UNHCR Globális Szolgáltatóközpontjának vezetője a megnyitón megköszönte a magyar kormány folyamatos támogatását. Mint mondta, a 2007-es nyitás után 100 ember dolgozott a budapesti irodában, jelenleg már 500-nál többen. A központ alapvető szerepet játszott abban, hogy tehetséges magyar fiatalok kapcsolódjanak be az ENSZ munkájába, már elérte a 350-et az itt dolgozó magyarok száma.

Peter Smith, a UNOCT budapesti irodavezetője szintén megköszönte a magyar kormánynak az új iroda befogadását. Hangsúlyozta, hogy a tervezéstől az átadásig a magyar kormányzat folyamatos támogatást nyújtott. Azzal, hogy az iroda Budapesten van, programjukat közelebb viszik azokhoz az országokhoz, amelyek kérik a segítségüket a globális terrorellenes tevékenységhez – jelezte.