A francia Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróság kedden úgy határozott, hogy az „emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészesség” vádja továbbra is fennáll a Lafarge ellen, és hatályon kívül helyezte az alacsonyabb szintű bíróság elutasító határozatát. A cementgyártót emellett terrorizmus finanszírozásával, uniós embargó megszegésével és mások életének veszélyeztetésével vádolják szíriai tevékenysége miatt.

A Lafarge-t azzal vádolják, hogy

közel 13 millió eurót (15,3 millió dollárt) fizetett az ISIS-nek és más fegyveres csoportoknak annak biztosítása érdekében, hogy Észak-Szíriában lévő üzeme működőképes maradjon az országban 2011-ben kirobbant harcok után.

A pénzt a személyzet és az áruk terrorista ellenőrző pontokon keresztül történő mozgásának megkönnyítésére használták fel.

A Lafarge állítólag olajat és nyersanyagokat is vásárolt a harcosoktól, miközben ellátta őket cementtel, amelyet erődítmények és földalatti alagutak építésére használtak.

Az Aleppótól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő Dzsalabija gyár 2014-ben végül az ISIS kezére került, mely  kényszerítette a vállalatot, hogy hagyja el Szíriát. A külföldi alkalmazottakat kimenekítették az országból, míg a szíriai alkalmazottaknak maradniuk és továbbra is dolgozniuk kellett a létesítményben.

A Lafarge, mely 2015-ben egyesült a svájci Holcim csoporttal, elismerte, hogy tárgyaltak a fegyveres csoportokkal, de a felelősséget azért, hogy a pénz terroristák kezébe került határozottan elutasította. A cégóriás tárgyalásának időpontja még nincs kitűzve, a jogi vizsgálat még folyamatban van.

A Lafarge Magyarországon két érdekeltséggel is rendelkezik Baranyában, továbbá Királyegyházán egy cementgyárral, Bükkösdön pedig egy kőbányával. A királyegyházi gyár 2007-től csaknem öt évig épült, a beruházás értéke 72 milliárd forint volt. A gyár kapacitása jelenleg évente több mint 1 millió tonna cement és közel 150 munkavállalót foglalkoztat.