Manapság egyaránt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hagyományos és a városi terepjárók a lakossági felhasználók körében. (X)

Sok szempontból lehetnek praktikusak ezek a járgányok, hiszen szinte egy komplett költözködést le lehet velük vezényelni, vállalkozási célokra is remekül teljesítenek. A városi terepjárók simán elnyelnek egy havi bevásárlásra való cuccot is, és igazán kényelmes tud lenni, hogy belátjuk a teret belőlük, sokkal nagyobb biztonságérzetet adnak már a méretükből kifolyólag is. Viszont ezek közül egész soknak az elején lehet gallytörő rácsot látni, ami bizony meg tudja bonyolítani az autóval kapcsolatos ügyintézési folyamatokat. Lássuk, hogy min is módosít egy gallytörő rács megléte!

Tuning vagy tartozék?

Az internet világában élünk, amit nem kapunk meg a helyi kisboltban, azt két hét leforgása alatt megrendelhetjük Kínából. Nincs ez másként az autóalkatrészekkel és -tartozékokkal sem. Arról viszont kevés szó esik ezeken a webshopokon, hogy mi az, amit a mi országunkban legálisan használhatsz is és mi az, amit nem. 

A legtöbben tudják, hogy a bőgetni való tuningolt autók legális turbózása rengeteg papírmunkával jár, érdemes olyan szervizbe vagy szerelőhöz menni velük, aki tisztában van a bürokrácia rejtelmeivel is ezen a téren. Azon viszont rengetegen meglepődnek, hogy nem csak a motor megbuherálása vagy a légterelők felszerelése minősülhet autó tuningolásnak, hanem bizony a gallytörő rács applikálása is. Ebből kifolyólag pedig engedélyköteles is.

Megbízható biztosítást keresel, amire mindig számíthatsz, ha bekövetkezik egy nem várt baleset? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, és válassz a lehetséges kötelező biztosítások közül.

Milyen engedélyek kellenek a gallytörő rácshoz?

Amennyiben az új autó vásárlásakor a gallytörő rács már fent volt, akkor az eredeti felszereltségnek minősül, a felelősség pedig a gyártót, valamint az eladót terheli, hogy minden a szabályoknak megfelelő legyen.

Más a helyzet viszont, abban az esetben, ha a gallytörő rács nem volt fent eredetileg az autón, csupán később szeretnénk rátenni elülső védelmet nyújtó rendszerként.

Mivel a gyalogosokra és a többi járműre is veszélyt jelenthet, a szakszerűtlen felhelyezés pedig egy baleseti szituációban nagyobb károkat okozhat, mint az eredetileg történt volna, komolyabb ellenőrzés alá vetik. Emiatt tehát a gallytörő rácsnak műbizonylattal kell rendelkeznie, és a műszaki vizsga során a forgalmi engedélybe kell vezetni. Ezt a terhet viszont csak akkor érdemes vállalnunk, ha nem csupán egy csinos kiegészítőként van rá szükségünk, hanem tényleges szolgálatot is tud tenni.