Emberi jogokat sérthet az a brit törvényjavaslat, amely azt szorgalmazza, hogy senkinek nem kellene büntetőeljárással szembenéznie azok közül, akik 1969 és 1998 között részt vettek az észak-írországi konfliktushoz köthető atrocitásokban – írta Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa Brandon Lewis északír ügyekért felelős brit államtitkárhoz címzett, pénteken közzétett levelében.

Dunja Mijatovic hozzátette: a brit kormány által ez év június közepén bemutatott tervezet akadályozná az áldozatokat az igazságos ítélethez való hozzáférésükben, mivel általános büntetlenséget vezetne be.

Ehelyett – húzta alá a biztos – az Egyesült Királyság kormányának arra kellene összpontosítania, hogy “mindkét félnek további késedelem nélkül igazságot szolgáltasson”.

A javaslat elévülési időt vezet be a konfliktussal kapcsolatos valamennyi bűncselekményre, és törvényi tilalmat szorgalmaz az észak-írországi rendőrség és a rendőrségi ombudsman által folytatott vizsgálatokra vonatkozóan. Emellett megszüntetne a büntető- és polgári jogi ügyekkel, valamint a nyomozásokkal kapcsolatos minden igazságszolgáltatási tevékenységet. Mijatovic szerint a tervezet nem áll összhangban az Egyesült Királyságnak az emberi jogok európai egyezményéből eredő kötelezettségeivel, miszerint hatékony vizsgálatokat kell lefolytatni az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatos esetekben.

A biztos rámutatott, hogy

“a büntetlenség és az igazságszolgáltatás hiánya jelentős akadálya lehet a tartós béke és megbékélés elérésének, késleltetni fogják a továbblépést ezen a területen”.

Mijatovic aggodalmát fejezi ki az áldozatközpontú megközelítés hiánya miatt is. Megjegyzi, hogy az igazságtételre való törekvés – egyebek között a nyomozások és büntetőeljárások révén – sok áldozat és családjuk múltjának feldolgozására tett erőfeszítéseiben központi szerepet játszik, és az a kilátás, hogy további késedelmekkel kell szembenézniük, lesújtó lenne számukra.

A három évtizedes, a britpárti, protestáns unionisták és az általuk elnyomott, függetlenségpárti katolikus írek közötti konfliktus a 1998-as nagypénteki egyezménnyel zárult le. Az Egyesült Királyságból való kiszakadásért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA ) 2005-ben hagyott fel a fegyveres harccal. A konfliktusnak mindegy 3500 áldozata volt.