Sajnos jelenleg is elterjedt nézet, miszerint a külső paraziták ellen csupán a tavaszi és őszi időszakban szükséges védelmet biztosítani. A jelentős mértékű klímaváltozás viszont megköveteli, hogy egész évben óvjuk kedvenceinket az élősködők által terjesztett betegségekkel szemben. (X)

Milyen terméket alkalmazzunk? 

Számos élősködő ellen bevethető készítmény elérhető a Grandopet.hu webáruház kínálatában, ilyenek például a rácsepegtető oldatok, a nyakörvek és a különféle samponok. Ezen az oldalon a kutya bundájának védelmére bőséges a választék, mind a szőrápolás, mind a paraziták elleni harcban bevethető készítmények terén. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen ellenszert választunk, figyelembe kell venni, hogy milyen fajta és mekkora testtömegű állatnak szeretnénk védelmet biztosítani. Azt is fontos tisztázni, hogy megelőzésre vagy már konkrét fertőzés kezelésére szeretnénk terméket. A legjobb megoldás minden esetben a prevenció, ezzel elkerülhetők a komolyabb megbetegedések, amelyeket a paraziták okozhatnak. Szerencsére sokféle termék közül szemezgethetünk, így megtalálhatjuk az állatunknak leginkább megfelelőt.

Mit kell tudni ezekről a készítményekről? 

A könnyebb eligazodás érdekében célszerű átbogarászni az összetevőket, illetve a termékhez tartozó leírást. Ebben lényeges információkat tudhatunk meg arra vonatkozóan, hogy konkrétan mely élősködőkkel szemben nyújt védelmet, hogyan kell adagolni, alkalmazni, és milyen állatok számára ideális választás. Különösen fontos, hogy maga a hatóanyag az állatra és az emberre is ártalmatlan legyen, ugyanakkor kellően biztonságos is legyen a rendszeres alkalmazása. A kedvenc súlyának megfelelő hatóanyag-tartalmú készítményt válasszunk!

Érdemes olyan terméket alkalmazni, amely a legtöbb parazitával szemben megóvja állatunkat, lehetőleg a bolhák, kullancsok, szúnyogok ellen is garantált legyen a védelem. Természetesen külön kell foglalkozni a szívférgesség témakörével és a belső parazitákkal is, ez esetben mindenképpen kérjünk tanácsot állatorvosunktól, aki erre a célra kifejlesztett tablettát is javasol.

Melyek a leggyakoribb hatóanyagok? 

A leggyakrabban a következő hatóanyagokkal találkozhatunk a parazitaellenes készítményekben. A fipronil rovarok és atkák ellen is védelmet nyújt, használható cicákon és kutyusokon egyaránt. Az S-metoprén viszont nem csupán a kifejlett bolhát pusztítja el, hanem a petéket, lárvákat is. A permetrin egyedül kutyák esetében alkalmazható, a macskákra mérgező.

Az imidakloprid bevethető bolha, kullancs, szúnyog és tetű ellen is. A geraniol növényekből kinyerhető természetes hatóanyag, mely biztonságosabb, ugyanakkor a hatékonysága gyengébb, ezért leginkább kiegészítésként használható. Említést érdemel még a deltametrin, mely nagyon népszerű szúnyogellenes vegyület, valamint a dimetikon, mely egy kíméletesebb opció a parazitairtók piacán. 

Bizonytalanság esetén az állatorvosok segítenek a választásban!