Ebben a cikkben megtalálod a legfontosabb információkat a tőkevesztésről. Ezek fontosak lehetnek a számodra is, ha céged van, ugyanis a tartós tőkeprobléma a társaság megszűnéséhez is vezethet. (X)

A saját tőkére vonatkozó követelmények

Az egészséges helyzet fenntartása ma már nem csak a vállalkozás saját érdeke. Az Online Beszámoló Rendszer bevetése óta szinte azonnal ellenőrizhetővé vált a cégek tőkehelyzete a cégbíróság részéről.

A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről saját tőke követelményeket csak a korlátolt felelősségű gazdasági társaságoknak határoz meg. Így pl. nem tartoznak a hatálya alá a bt.-k. 

Megkülönböztetünk hirtelen és lassú tőkevesztést. Ha nem megfelelően kezelik a helyzetet, akkor bármelyik vége lehet átalakulás, egyesülés vagy megszűnés.

Tulajdonosok feladatai hirtelen tőkevesztés esetén

Az alábbi esetekben beszélhetünk hirtelen tőkevesztésre utaló jelről:

  • veszteség folytán a törzstőke megfeleződik, vagy
  • a törvényi minimum alá csökken, vagy
  • fizetésképtelenné válik a társaság, vagy
  • ha nem fedezi a vagyona a tartozásait.

Ekkor kft. esetén a tagoknak az alábbiakat kell tenniük:

1. Ha a társasági szerződés tartalmazza a pótbefizetés előírását, akkor erről kell határozniuk. De ha nem tartalmazza, akkor:

2. egyéb módon kell biztosítani a törzstőkét, vagy

3. határozniuk kell a törzstőke leszállításáról. Mindezek hiányában:

4. más társasággá kell átalakulniuk, vagy

5. határozniuk kell a jogutód nélküli megszüntetéséről

A fentieket hónapon belül végre is kell hajtania a taggyűlésnek.

A 3:270 § (1) szerint: rt. esetén az igazgatóságnak 8 napon belüli kötelessége intézkedni (közgyűlés, határozathozatal), ha bármely tagjának tudomására jut, hogy:

  • saját tőke veszteség miatt kétharmadára csökken az alaptőke, vagy
  • a törvényi minimum összeg alá csökken, vagy
  • fizetésképtelenség fenyegeti az rt.-t, vagy meg is szüntette a fizetést, vagy
  • nem fedezi az rt. vagyona a tartozásait.

A részvényesek kötelesek olyan határozatot hozni (közgyűlésen vagy anélkül), amely megszünteti a fenti okokat. Ennek hiányában dönteniük kell a társaság átalakulásáról, szétválásáról vagy egyesüléséről.

Feladatok lassú tőkevesztés esetén

A Ptk. szerint a kötelezően előírt jegyzett tőke minimuma:

  • Kft.: 3 millió Ft.
  • Zrt.: 5 millió Ft.
  • Nyrt.: 20 millió Ft.

Mi van, ha egy társaság saját tőkéje nem éri el egymást követő 2 üzleti évben a kötelezően előírt jegyzett tőkét? A tagoknak kötelességük gondoskodni saját tőkéről 3 hónapon belül. Ha nem, akkor a gazdasági társaság 60 napon belül az átalakulásáról, egyesüléséről vagy jogutód nélküli megszűnéséről kell határozzon! 

Ha nem teszik meg és ez a cégbíróság tudomására jut, 30 napon belül törvényességi felügyeleti eljárást indítanak és akár törölhetik is a céget.

Saját tőke rendezésének lehetőségei

Teljesíthető pótbefizetés pénzeszközzel és nem pénzbeli hozzájárulással. Vagy leszállítható a jegyzett tőke az azon felüli saját tőke javára. Emelhető a tőke apporttal, a tulajdonossal szembeni kötelezettségek elengedésével vagy értékhelyesbítéssel.