Míg a múlt század közepén a napenergia lakossági szintű felhasználása csak sci-fi írók fejében fordult meg, addig ma egyre több helyen lehet látni napelemeket. A technológia ilyen szintű fejlődése ezen a téren lehetővé tette, hogy környezetkímélő módon és biztonságosan állítsunk elő elektromosságot, akár olyan helyen is elérhetővé téve azt, ahol korábban csak álmodni lehetett róla. (X)

Napelemet mindenhova!

A technológia fejlődése egyrészt jelentősen megnövelte a napelemek hatékonyságát, másrészt csökkentette a méreteiket. Ennek megfelelően manapság már az is lehetséges, hogy egy túrázás során, messze minden elektromos hálózattól is tudjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Sőt, a megfelelő rendszer összeállításával akár egy egész hétvégi ház elektromos ellátását is meg lehet oldani pusztán napenergia segítségével.

A Metroman.hu napelemes akkumulátor töltőket is tartalmazó oldalán minden eszköz megtalálható ahhoz, hogy egy ilyen hétvégi ház elektromos ellátását megoldjuk. Míg maguk a napelemek a nap sugarait alakítják elektromos árammá, addig a töltésvezérlő ezt olyan feszültségszintre hozza, hogy azt a hétköznapi eszközök is fel tudják használni. Ez a feszültség eszközfüggő, de legtöbbször 12V szokott lenni.

A napelemek előnyei

Az egyik legnagyobb előny, hogy a napenergia lényegében kifogyhatatlan energiaforrás. Gyakorlatilag a Nap körülbelül 5 milliárd év múlva fog kifogyni a fűtőanyagaként szolgáló hidrogénből, addig jó párszor fel lehet vele még tölteni a telefonunkat. Másik hatalmas előnye, hogy az általános háztartási eszközök üzemeltetésén kívül akár a lakás vagy ház hőmérsékletének beállításához is használhatjuk. Mind az elektromos fűtés, mind pedig a klíma üzemeltethető napelemek segítségével.

A napelemek meglehetősen kevés karbantartást igényelnek élettartamuk során, egyedül a felület megtisztítását érdemes rendszeresen elvégezni a megfelelő hatékonyság fenntartásához. Mozgó alkatrész hiányában egyrészt csendesebbek, másrészt sokkal kisebb az esély a meghibásodásra. Ezenfelül pedig a technológia folyamatosan fejlődik, és egyre jobb hatásfokú és szélesebb körben felhasználható napelemek készülnek.

A napelemes akkutöltők

Ezek az eszközök nagyon nagy segítséget jelentenek akkor, amikor az akkumulátorokat nem lehetséges hálózati árammal tölteni. A hagyományos benzines vagy hálózati árammal működő akkumulátoroknál párhuzamos használat is lehetséges. Egy kicsit tovább tart az akkumulátor töltése napelem esetén, azonban végig tiszta, megújuló energiát használ, nem szennyezi a környezetet.

Remek opció olyan helyeken, ahol esetleg nem érhető el a hálózati áram, így hétvégi házaknál, hajóknál, lakókocsikon. De természetesen azoknak is remek opció, akik környezettudatosabban szeretnének élni.