A hátrányos helyzetű fiatalokat támogató szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, az Art-ravaló lett a legjobb közép-kelet-európai kezdeményezés az Európai Bűnmegelőzési Konferencián – közölték a projekt szervezői csütörtökön.

A 2022-es díjátadón 17 projekt közül a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös programja, az Art-ravaló európai összesítésben a negyedik helyen végzett, a kelet-közép-európai kezdeményezések közül pedig a legjobbnak ítélték.

Az öt éve működő, ingyenes programban hátrányos helyzetű, valamint gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek vesznek részt egy kilenc hónapos, felnőttképzésben regisztrált művészeti és pályaorientációs oktatásban. A program része színházművészeti képzés, életvezetési tanácsadás, élménypedagógiai műhelyek, egyéni pályaorientációs tanácsadó program és személyre szabott coaching, valamint fejlesztik a fiatalok gazdasági alapismereteit is.

“A művészeti tevékenység segíti a személyiségfejlesztést, a pozitív jövő- és énkép kialakítását támogatva a társadalmi beilleszkedést és a későbbi sikeres munkavállalást is”

– emelték ki a szervezők.

Hozzátették, a fiatalok ingyenes szállást, ellátást és helyi közlekedési bérletet kapnak, és munkahelyi tapasztalatokat is szereznek szakmai gyakorlat formájában.

Az Art-ravaló projektet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja.