Építőipari csalókra és kóklerekre figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely internetes oldalán összegyűjtötte, miről ismerhetők fel azok, akik a szakmához nem értők pénzét akarják kicsalni – tájékoztatta az NBT kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László elmondta: az egyszerű kóklereket könnyű megismerni a rendezetlen ruháról, szedett-vedett piszkos szerszámokról, általános rendetlenségről, ami körülveszi őket, a csalókat pedig inkább a mézesmázos stílusuk buktathatja le.

Gyanakvásra ad okot, ha a vállalkozó szerződés nélkül akarja elkezdeni a munkát, ha nincs jelen az interneten, nincsenek ellenőrizhető referenciái, továbbá, ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatban, azaz csak nagyjából van kiszámolva, valamint az is, ha nem ad árgaranciát a vállalkozó. Gyanús, ha a vállalkozó nagyon sürgeti a szerződéskötést a megrendelővel, és ha azt szeretné, hogy magánszemélyeknek utaljanak a megrendelők – sorolta a a kommunikációs igazgató.

Kiemelte: fenyegetés hatására nem szabad fizetni.

Hozzátette: fontos, hogy a megrendelő tudja, pontosan mit akar és az mennyibe kerül, és célszerű több ajánlatot bekérve kivitelezőt választani. Azt is tanácsolják, hogy az olyan nagy értékű beruházásoknál, mint az energetikai korszerűsítés, a megbízó keressen fel egy mérnököt, aki több megoldást ajánlhat.

Megjegyezte: bevett gyakorlat, hogy a csalók vevőcsalogató alacsony árat mondanak a megrendelőnek, de nem jelzik, hogy mit nem tartalmaz az ajánlat. Sok vállalkozó pedig “elfelejti” megemlíteni az ajánlatban az áfát.

Garamvölgyi László szólt arról is, hogy a műszaki ellenőr alkalmazása nem kötelező. Ugyan díjazásuk nem olcsó, de egy elszámolásnál a jó műszaki ellenőr milliókat is spórolhat a megbízójának, és észreveszi a hibákat, amelyeket a laikus nem lát.

Az NBT azt javasolja, készüljön papíralapú szerződés a munka megkezdése előtt, amelyben a felek tisztázzák a részleteket.

VÉDJE MAGÁT SZERZŐDÉSSEL, SZAKÉRTŐVEL!

  • A megfelelő szerződés fontos, de a vállalkozó kiválasztása is lényeges lépés. Mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a kapott árajánlatunk, arra szól, amire kértük és nem másra! Nézzük meg, hogy vannak-e benne bizonytalan dolgok, változó tényezők! Tegyük próbára a szakembert! Kérdés esetén vajon segít-e nekünk az ajánlattevő?
  • Mindig legyen aláírt papír alapú szerződésünk, és abban tisztázzuk a részleteket! Számunkra is jobb, ha látjuk leírva is, hogy mit szeretnénk, ha van időnk átgondolni és megfogalmazni azt. A vita elkerülése érdekében pontosan írjuk le a munkával érintett négyzetmétereket is!
  • Előfordulhat, hogy a körülmények negatív hatásai miatt az ár valamelyest változik. Ilyen egy váratlan áremelkedés az alapanygok piacán vagy a menet közben kiderülő többlet munkák. Ha ez felmerül, állapodjunk meg a kivitelezővel arról is, hogy milyen okból és legfeljebb mennyivel emelkedhet az ár, és ezt is írjuk bele a szerződésbe!
  • A szerződéseket soha ne nyomás alatt írjuk alá. Ne engedjük meg, hogy a szerződés előtt az udvarunkba behordják az anyagot, elkezdjenek dolgozni. Előre írjuk meg az okiratot egyeztetett időpontban. Aki teheti vonja be ebbe a rokonait, barátait, hogy alaposan átolvassák a dokumentumokat.
  • A folyamatba vonjunk be szakembereket, akik megvédhetnek minket a csalóktól, a silány munkától. Ügyvéddel, műszaki ellenőrrel tartsuk ellenőrzésünk alatt a folyamatokat!

Az építőipari csalókról szóló összefoglaló az áldozattá válás megelőzését célzó tanácsokkal az NBT internetes oldalán, ITT olvasható.