Az úgynevezett unokázós csalás módszerével közel húszmillió forintot szereztek meg egy idős sértettől két férfi. A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség minősített csalás bűntette miatt emelt vádat.

A vádirat szerint az elkövetők még 2019 decemberében úgynevezett unokázós csalás módszerével akartak pénzt szerezni. Az akkor még nem annyira közismert módszer lényege szerint az egyik elkövető általában az esti órákban felhívja az idős korú sértettet. A beszélgetés során magát hivatalos személynek kiadó elkövető elhiteti a sértettel, hogy egyik hozzátartozója balesetet szenvedett. Ezután azt is felvezeti, hogy a balesettel jelentős anyagi kár keletkezett. Közben a sértett önkéntelen elszólásaiból nyert információkat a beszélő továbbítja társának, aki később átveszi tőle a telefont. A megtudott információk – például a sértett gyermekének a neve, egyéb személyes jellegű adatok – alapján a beszélgetést átvevő elkövető már mint a hozzátartozó beszél az áldozattal.

Az idős korú sértetteket legtöbbször meggyőzi, hogy viszonthallanak a hozzátartozójukként bemutatkozó személyektől olyan háttérinformációkat, amelyek személyesek. Nem is gondolnak bele, hogy azokat valójában saját elszólásaikból rakták össze az elkövetők. Miután a sértettek elhiszik, hogy hozzátartozójuk bajban van, legtöbbször minden anyagi segítséget igyekeznek megadni.

Hétköznapi Történetek – Unokázós csalások – Videó-podcast sorozat az Áldozatsegítő Központok esetei alapján – ITT megtekinthető!

Jelen ügyben a két elkövetőnek sikerül kiszednie a kilencven év feletti, Szigethalmon lakó sértettből, hogy otthonában húszmillió forintot tart széfében. Rá tudták arra is venni, hogy azt adja át egy futárnak, akit ők küldenek el hozzá. A sértett ezután tizennyolc és félmillió forintot adott át a futárnak. Az egyik vérszemet kapott elkövető még arra is vette a bátorságot, hogy visszahívja az idős urat. Közölte, hogy kevés lesz a pénz és küldje el a maradék másfél millió forintot is. Erre azonban a sértett már nem volt hajlandó.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben minősített csalás bűntette miatt emelt vádat az elkövetők ellen.

Kapcsolódó cikk:

Ügyvédnek adják ki magukat az unokázós csalók – Új módszer terjed az időseket megkárosító bűnözők körében