A Fővárosi Törvényszék 2023. augusztus 10-én elrendelte annak a budapesti ügyvédnőnek az átadási letartóztatását és átadását, aki ellen az olasz hatóság bocsátott ki európai elfogatóparancsot büntetőeljárás lefolytatása céljából.

A magyar állampolgárságú, ügyvédként dolgozó nő ellen a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása bűncselekmények elkövetése miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából.

A büntetési tétel felső határa több mint 20 év szabadságvesztés. Az elfogatóparancs 9 bűncselekményre vonatkozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján a körözött személy társaival (akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai) együttműködve Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ennek részeként

a terhelt ügyvédi státuszát kihasználva, bűntársaival, formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket. Azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta illegális vagyonátruházás, pénzmosás, saját elkövetésű bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása céljából.

A 2023. január 25-től őrizetben, január 26-a óta ideiglenes átadási letartóztatásban lévő terhelt átadási letartóztatását és átadását a Fővárosi Törvényszék a mai napon elrendelte, azonban az átadás végrehajtását legfeljebb 2024. augusztus 10-ig elhalasztotta. Az elhalasztás indokoltságát a bíróság 3 havonta – a nő ellen a Fővárosi Törvényszéken folyamatban lévő másik büntetőeljárás idejére – felülvizsgálja.

A törvényszék végzésében megállapította, hogy a terhelt vonatkozásában alkalmazni kell a specialitás elvét, amely szerint vele szemben az olasz igazságügyi hatóság az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indíthat és nem is folytathat egyéb büntetőeljárást.

A végzést az ügyészség képviselője tudomásul vette, míg a terhelt és védője fellebbezést jelentett be az ellen, így az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.