A kollagén bőrfeszesítésben betöltött szerepéről ma már minden nő hallott, hiszen a reklámok tele vannak a kollagénkrémek csodálatos hatásaival, áldásos bőrfeszesítő tulajdonságaival. (X)

És mivel a nők többsége minél tovább meg szeretné őrizni fiatalos külsejét, feszes bőrét, valamint csökkenteni vágyik ráncai számát, mélységét, sokan áldoznak is rá. Kevés szó esik azonban valós hatásukról, hogy ahogy ígérik, úgy valóban segítenek az arcbőr feszesítésében, vagy csupán egy divatirányzatot képviselnek? És ha nem ezekkel, akkor vajon milyen hatóanyagokkal, kozmetikumokkal őrizhetjük meg fiatalságunkat, szépségünket? Ennek jártunk utána, tarts velünk, és ismerd meg a MediNatural anti-aging kozmetikumainak természetes hatóanyagait!

Mi az a kollagén, mit érdemes tudni róla?

A kollagén a szervezet építőköveinek számító fehérjék legnagyobb arányban előforduló csoportja, amely a bőrnek mintegy 95%-át teszi ki, de a haj, a körmök, a csontok, az izmok és a porcok fő építőanyaga is. Ez a protein felelős a bőr feszességéért, rugalmasságáért, ezáltal a fiatalos kinézet megőrzésében fontos szerepe van. 

Az emberi szervezet képes a kollagén előállítására, azonban a megtermelt mennyiség a húszas éveink közepétől az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd kb. 70 éves korunkban leáll. Ez az oka a bőröregedés látható jeleinek, a ráncok megjelenésének és mélyülésének. Tehetünk-e ellene bármit is? Hatékonyak-e a kollagént tartalmazó arckrémek?

Kollagénkrémek: bizonyíték vagy ígéret?

A nagy népszerűségnek örvendő kollagénkrémeket sokan vásárolják a feszesebb arcbőr érdekében, azonban sokan csalódottan fordulnak el tőle. Hogy mi ennek az oka?

Többféle típusú kollagént ismerünk, a bőrt leginkább az I-es típusú alkotja. A krémekben alkalmazott kollagénmolekula mérete okán nem képes a bőr középső rétegébe felszívódni, illetve mivel nem képes megtalálni azt, a rendeltetési helyére beépülni sem képes. Így a kívülről bevitt kollagén nem nyújt megoldást a bőröregedésre.

Pótolható-e a kollagén, és ha igen, hogyan?

Sokat tehetsz azért, hogy lassítsd vagy legalábbis ne gyorsítsd fel a bőr öregedését, az életmódnak óriási szerepe van a kollagénszintézis szabályozásában. A stressz, az alváshiány, a dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja, egészséges táplálkozással, valamint jó minőségű, természetes étrend-kiegészítők szedésével viszont jótékonyan hathatsz rá.

Az UVA-, UVB-, IR sugárzás, valamint a mesterséges kék fény gyorsítja a kollagén lebomlását, ezért fontos, hogy a mindennapi arcápolási rutinodba beépítsd a fényvédelmet. 

A kollagénkrémek helyett a kollagén boosterek lehetnek igazán hatékonyak, amelyek gátolják a meglévő kollagén lebomlását és serkentik a kollagénszintézist. Ilyen hatóanyag a retinol és növényi alternatívája a bakuchiol, az antioxidáns és kollagéntermelést serkentő C-vitamin, illetve az anyagcserét ösztönző különféle peptidek. 

Az eredmények érdekében fontos a hatékonyan feszesítő anti-aging bőrápoló rutin követése is.