A kutya régóta az ember hű társa a vadászatok során is, nem csoda, hogy létezik több olyan fajta, melyet kimondottan erre tenyésztettek ki. (X)

Közéjük tartoznak az úgynevezett kotorékebek, kiknek az a feladata, hogy az vadakat az üregükben megkeressék, onnan kiűzzék vagy kihozzák. Ebbe a csoportba soroljuk a tacskókat és mai cikkünk főszereplőit, a foxterriereket is. 

Kis méret, hihetetlen mennyiségű energia

A foxik a kistestű kutyák közé tartoznak, de ez senkit ne tévesszen meg, ugyanis óriási a mozgásigényük. Ezért is érdemes magas fehérjetartalmú táppal etetni, például a Petgurunál kapható Julius K9 eledelekkel, mely brand egy kiváló minőségű termékeket készítő magyar márka. 

Ez a vidám és játékos természetű kutyus csak olyan gazdi mellé ajánlott, aki kellően le tudja fárasztani, és nem kertelünk, ez napi minimum 1 órányi intenzív mozgást jelent. Ő nem az a fajta házikedvenc, akinek háromszor eldobod a labdát, és máris megunja, bizony készülj fel arra, hogy századszorra is ugyanolyan lelkesedéssel hozza majd vissza, és várja, hogy ismét szaladhasson érte. 

A fizikai mellett viszont a szellemi aktivitást is igénylik, ezért érdemes beszerezni néhány foglalkoztató játékot, de a nyomkeresős feladatokban is remekelnek. Rejts el a kertben néhány tápszemet vagy jutalomfalatot, és biztasd, hogy keresse meg. Hidd el, hogy nem kell sokat győzködni egy efféle mókához. 

Csalhatatlan vadászösztön

Mivel vérbeli vadászkutyáról van szó, ezért a préda elejtésének az ösztönét bizony nem fogod tudni kiirtani belőle, ezt jobb, ha elfogadod. Foxis gazdiként ne lepődj meg azon, ha időnként találsz majd egy-egy egeret, vakondot vagy nyestet a lábtörlőn, kis kedvenced pedig elégedetten ücsörög mellette, és várja tőled a dicséretet, amiért ilyen ügyes volt. Ha ezzel a tulajdonságával nem tudsz megbékélni, akkor lehet, hogy mégsem ő a neked való fajta. 

E sorok írójának is volt régebben egy szeleburdi kis foxija, aki ugyan imádnivaló kutyus volt, de mégis akadt egy rossz szokása: szenvedélyesen vadászott a macskákra. Szerencsére nagyon ritkán járt csak sikerrel, hiszen az udvarba tévedő cirmosoknak általában sikerült elmenekülniük, amikor pedig az eb bizonyult ügyesebbnek, akkor egy határozott parancsszóval utasítani lehetett arra, hogy engedje el a rémült macsekot. 

Mivel ez az ösztön erősen munkálkodik bennük, ezért a foxit mindenképp pórázon érdemes sétáltatni (pláne az erdőben), hiszen könnyen előfordulhat, hogy hirtelen szagot fog és elrohan, te pedig hiába hívod, eltűnik a sűrűben. 

Hogyan etesd?

Mint említettük, a nagy mozgásigénye miatt a magas fehérjetartalmú eleségeket érdemes előnyben részesíteni. Ám mivel kistermetű állatról van szó, így viszonylag keveset eszik, ezért amiatt nem kell aggódnod, hogy kienne a vagyonodból. 

Persze mindenképp ajánlott teljes értékű, jó minőségű táppal etetni, hiszen ezzel elősegítheted azt, hogy kedvenced egészséges legyen, ezáltal sok boldog évet tölthessetek el együtt.