Mai cikkünkben megnézzük, hogy mi fán terem a gamepad. Miután megnéztük, hogy mit is takar ez a megnevezés, végigvesszük a típusokat, hogy ha neked is szükséged lesz egyre, akkor tudd, hol és milyet keress. (X)

Mi az a gamepad és mi a funkciója?

Van, aki kontroller néven ismeri, de a két fogalom ugyanazt takarja. A gamerek nagyon jól ismerik ezt az eszközt, játsszon akár Xbox-on, PlayStationön vagy számítógépen az illető. Ez egy olyan vezérlő, amely segítségével irányítani tudjuk a játékokat, az azokban szereplő karaktereinket.

Az elődje a régi időből ismert joystick volt. Ezeket a perifériás eszközöket csatlakoztathatjuk PC-hez, konzolokhoz, sőt még akár okostelefonokhoz is. A játékokban szereplő karaktereink irányítására szolgál. A segítségükkel tudunk ugrálni, mozogni, lőni, stb. Akár nagyon apró, precíz mozgások is kivitelezhetőek a PC Aréna gamepad kínálatában kapható termékek segítségével.

A kontrollereken találsz gombokat, apró botkormányt és további hasznos kiegészítőket is, melyek mindegyike egyedi funkcióval bír. Hogy a legjobb játékélményt kaphasd, ergonomikus kialakításúak az eszközök. Tökéletesen illeszkednek a kézbe, így garantálva a maximális játékélményt.

Az utóbbi időben már nemcsak a kontrollerekhez, de a PC-khez és az okostelefonokhoz való gamepadok is megjelentek a piacon. Így akár az otthoni számítógépeden is játszhatsz ezek segítségével. Bár a funkciójuk azonos, különböző típusokat kell vásárolnod az egyes eszközökhöz.

PlayStation 5 gamepadok

A Sony által gyártott videójáték-konzol minden bizonnyal a legismertebb. Sok kiváló játékot köszönhetünk ennek a platformnak, talán a legismertebb közülük a God of War.

A legújabb generáció a PlayStation 5, és kifejezetten ehhez a készülékhez készült kontrollerek is elérhetőek. A PS4-es DualShockhoz képest az 5-ös szériás Dual Sense gamepadek több újdonságot is kaptak: haptikus visszajelzés, adaptív ravasz és beépített mikrofon és fejhallgató-csatlakozó is található bennük.

USB-C csatlakozóval rendelkeznek, melyen keresztül tölthetőek is. Bluetooth kapcsolattal is használhatóak, és van bennük háttérvilágítás is.

Xbox gamepadok

A Microsoft által fejlesztett Xbox a másik legelterjedtebb videójáték-konzol, melyhez természetesen másféle kontrollerre van szükség. Ismerheted a Forza sorozatból, de erős a lövöldözős és a stratégiai játékokban is. Valamint sokan játszanak vele kaland-, illetve sportjátékokat is.

A legújabb (X) szériához készült gamepadok kompatibilisek az előző generációval (One) is. Emellett okostelefonnal és tablettel is használhatóak. Itt is van vezeték nélküli csatlakozás és 3,5 mm-es jack dugó, valamint USB-C csatlakozó is.

Gamepadok számítógépes és androidos mobil játékokhoz

Vannak olyan kontrollerek is, melyeket a dobozból kivéve, a gépedhez vagy telefonodhoz csatlakoztatva azonnal hadra foghatsz. Sőt, ezeket Oculus Go és Samsung Gear VR alapú készülékeken is használhatod.

Mindig olyan gamepadet válassz, ami kompatibilis azzal az eszközzel, amivel játszani szeretnél!