Íme egy építési alapanyag, amely hatalmas jelentőséggel bír, noha viszonylag ritkán beszélünk róla. Hiszen az olyan nagy volumenű projektek megvalósításához lesz nélkülözhetetlen, mint a tetőtér beépítése vagy a ház szigetelése. (X)

A párazáró és párafékező fóliáknak nagyon fontos szerepe van abban, hogy megóvják a felesleges nedvességgel szemben a szerkezeti elemeket. Nézzük meg közelebbről is, hogy mit érdemes tudni róluk.

Nem mindegy, mikor melyiket választjuk!

A Józan Kft. építési és tetőfóliái között is akad párazáró és párafékező modell egyaránt. Természetesen nem mindegy, hogy ezek közül mikor melyiket választjuk. A legfőbb különbséget ugyanakkor már az elnevezésükből meg lehet fejteni. 

Míg a párazáró abszolút stopot jelent a párával szemben, addig a másik típus nem zár le teljesen, ugyanakkor szabályozza az átengedett pára mennyiségét. Az, hogy melyik az optimális választás számunkra, mindig annak a függvénye, hogy hol és milyen célból akarjuk alkalmazni őket.

Milyen közös tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a fóliák?

A legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatnánk meg a dolgot, hogy habár van különbség a tekintetben, hogy a párát egyáltalán nem engedik át vagy valamennyire igen, a többi vonásuk alapvetően hasonlóvá teszi őket. Például mindegyik alkalmas arra, hogy javítsa az ingatlan hőmegtartó képességét. 

Azonban a legfontosabb dolog, amiben nagyszerűen teljesítenek az az, hogy az épületben óhatatlanul is jelenlévő páratartalom szabályozásában segítenek. Oly módon biztosítják a különféle szerkezeti elemek épségét és időtállóságát, hogy nem engedik meg a páralecsapódást rajtuk, így a víz káros hatásaitól nem kell tartani.

A hőszigetelés esetében ez mit jelent?

Voltaképpen attól függetlenül, hogy milyen hőszigetelő anyagot választunk, nagyon fontos, hogy amennyire csak lehetséges, megóvjuk a nedvességnek való kitettségtől. 

Ez ugyanis olyan károkat okozna bennük, amelynek következtében sérülne a hőszigetelésre való képességük, ami értelemszerűen minden szempontból egy kerülendő helyzetnek számít. Hiszen pontosan azért alkalmaztuk ezeket, hogy az ingatlan energiatakarékossági mutatóit javítsuk. Amennyiben erre a feladatra nem képesek, akkor csupán ablakon kidobott pénz volt a beruházásunk.

A helyesen alkalmazott, valamint megfelelően rögzített hőszigetelő fóliákkal ez elkerülhetővé válik, így sokáig élvezhetjük majd a hőszigetelés előnyeit, feltéve, hogy nem felejtjük ki a fóliákat sem az alkalmazásból.

Természetesen ezek a termékek más helyeken is használhatók. Már említettük a tetőterek beépítését, de gipszkarton rendszerek alkalmazásakor, sőt, egy könnyűszerkezetes épület szerkezetének megóvásához is érdemes használni őket. Ne hagyjuk ki spórolás címszóval sem, hiszen minden építési vagy felújítási projekt sikere az alaposságon múlik.