Ahhoz, hogy a fogaink megőrizzék esztétikus mivoltukat és jól, fájdalom nélkül funkcionáljanak, elengedhetetlen, hogy rendszeres időközönként ellátogassunk a fogorvoshoz és ellátásban részesüljünk. Viszont ha fájdalmat érzünk, akkor nincs mire várni, mielőbb időpontot kell kérni. (X)

A MesterDent Fogászati Rendelő orvosai fogtömés, szájsebészet, fogszabályozás, fogpótlás, mikroszkópos gyökérkezelés és egyéb területeken is hatékony segítséget tudnak nyújtani. Minden páciens esetében cél az elérhető legmagasabb minőségű kiszolgálás.

Pontosan mi a fogszuvasodás?

Sajnos manapság a fogszuvasodás túlzás nélkül nevezhető népbetegségnek, amely a fog kemény szöveteinek károsodása. A fogzománctól a fogbél irányába halad, vagyis a fog külső felszínétől befelé. Eleinte tünetmentes, azonban ahogy a probléma elburjánzik, nagyon hamar olyan kellemetlen tünetek jelennek meg, mint az érzékenység, majd a folyamatosan erősödő fájdalom.

Ha időben lépünk, akkor a szuvas fog helyreállítható kisebb-nagyobb tömésekkel. Az elhanyagolás, a probléma félvállról vétele viszont gyökérkezeléshez vezet, sőt súlyos esetben a fogak elvesztése is bekövetkezhet. Emiatt nagyon fontos, hogy rendszeresen, lehetőleg félévente járjunk szakember által történő kontrollra, melynek során a kezdődő elváltozások hatékonyan kiszűrhetők.

A tömések típusai

A MesterDent Fogászati Rendelőben az esetek jelentős részében esztétikus, fényre kötő kompozit kötést alkalmaznak. Mindezt a legmodernebb tömőanyagok használatával, melyek fizikai tulajdonságaik által alkalmazkodnak a rágóerők terheléséhez, emellett az evés okozta folyamatos pH- és hőmérséklet-változásokhoz. 

Természetesen a tömés a fog színével megegyezik, így esztétikailag nem mutat furcsán. A megfelelő szájhigiénia és kontroll mellett, illetve szakszerű kivitelezéssel a kompozit tömés élettartama körülbelül 5-10 év.

Ha a szuvasodás mértéke nagyon kiterjedt, és olyan mély a kialakított fogüreg, hogy nagyon közel kerülünk az ideghez, esetleg nagyon panaszos, érzékeny fogról van szó, akkor gyakran 3 hónapra szóló gyógyszeres, hosszú távú ideiglenes próbatömés kerül a fogba. Ha ez idő alatt a fog panaszmentes, akkor az ideiglenes tömés helyére végleges kerül.

Mire kell figyelnünk páciensként tömés előtt és után?

Ha van rá lehetőség, akkor mindenképp célszerű alaposan fogat mosni a kezelést megelőzően. Étkezni és inni szintén lehet a tömés előtt, mert a zsibbadás következtében pár órán keresztül utána erre nem lesz majd lehetőség. Inni ugyan lehet, de az evéssel a zsibbadás elmúlásáig várni kell, mely körülbelül két-három óra.

A tömést a megszokott módon kell tisztítani naponta kétszer fogkefével, illetve a fogköztisztító alkalmazása is hasznos lehet. Ha az érzéstelenítő hatása elmúlt, akkor mindenképp tesztelnünk kell azt, és ha a tömés minimálisan magas maradt, akkor mielőbb fel tudjuk keresni a fogorvost.