A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) elnevezésű ENSZ szervezet által rendezett spam konferencián a résztvevők célul tűzték ki, hogy egységes és hatékony törvénykezés segítségével két éven belül ellenőrizhető szintre szorítsák vissza a kéretlen üzenetek problémáját.

A 60 országból érkezett hivatalos delegátusok, valamint az érdekelt ágazatokat képviselő küldöttek egységes törvények kidolgozását sürgették a spam-küldők elleni hatékonyabb fellépés érdekében, különös tekintettel az ellenőrizetlenül terjedő pornográf e-mailek terjesztőire. Robert Horton, az ITU internetes stratégiai szakértője az AP beszámolója szerint magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy a kormányok és szoftvergyártók teljes körű, nemzetközi együttműködésével a spam-járvány rövid időn belül megfékezhető. A mostani kezdeményezés nem sokkal az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália illetékes szervei által kötött nemzetközi spam-ellenes megállapodás bejelentését követően született.

Carole Theriault, a Sophos informatikai biztonsági cég illetékese a hírrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: üdvözli azt, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kérdés kizárólag jogi eszközökkel nem megfoldható. Szerinte a hatékony törvénykezésnek kifinomultabb spam-ellenes szoftverek használatával, illetve a mostaninál jobb tájékoztatással kell majd párosulnia.