MTE tanulmány az EU-parlamenti választások kampánycsendsértéseiről

2004.08.14. Prím

Jelentősebb problémákat nem, csak kisebb kampánycsendsértéseket regisztált az interneten az Európai Parlamenti választás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja - derül ki az MTE honlapján most közzétett tanulmányból.

A www.mte.hu/kiadvanyok webcímről letölthető tanulmányból kiderül, hogy a Monitoring Bizottság a 2004. június 12-én 0 órától június 14-én este 7 óráig tartó kampánycsend ideje alatt minden korábbinál több, összesen 326 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróba-szerűen. A kampánycsendet összesen 19 honlap zavarta meg, ezeknek kisebb része követett el súlyosabb kampánycsendsértést. A tanulmány részletesen, az érintett weblapokról készített ún. screen-shotokkal (képernyőképekkel) illusztrálva bemutatja a kampánycsendsértéseket és ismereti az azok megszüntetsére tett, többnyire sikeres erőfeszítéseket is.

A legsúlyosabb kampánycsend-sértést a bizottság egyébként a Jobbik.net website-on tapasztalta, az itt közzétett írások közül több is durván kampánycsendet sértő tartalmú volt. A többi honlapon általában a működő szavazógépek vagy kétértelmű cikkek jelentettek problémát. Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már három alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, és legutóbb pedig 2003. márciusában, az ország EU-csatlakozásával kapcsolatos népszavazás során.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
VÁLASZTÁS