Több számítástechnikával és internettel foglalkozó civil szervezet tart – egy petíció átadásával egybekötött – békés demonstrációt, amelynek célja, hogy a Kormány vonja vissza a Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

A demonstráció és petíció átadás helyszíne és időpontja:
Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma előtt (1027 Budapest, Bem rakpart 47.), 2004. augusztus 24-én, kedden 16:00 órai kezdettel.

A demonstráció során a sárga pólóba öltözött megjelenők sárga léggömbökkel fejezik ki azt a véleményüket, hogy ellenzik a szoftverek ill. olyan ötletek, mint a dupla kattintás szabadalmaztathatóságát, viszont támogatják a szabad szoftvereket.

A megmozdulás végén a szervezetek képviselői petíciót adnak át a Külügyminisztérium munkatársainak. A beadványban felszólítják a Kormányt, hogy vonja vissza a jelenlegi, módosított direktívát támogató szavazatát, és egy újratárgyalás során az irányelv javaslatba kerüljenek vissza azok a fékek és biztosítékok, melyeket az eredeti direktíva tartalmazott. A korlátozásokat az Európa Parlament egyszer már megszavazta. A szabadalmi irányelv-javaslat jelenlegi tervezete elsősorban a monopóliumoknak kedvez, és erőteljesen visszafogja az informatika fejlődését, az óriáscégek által fejlesztett szoftvereken kívül szinte minden fejlesztést lehetetlenné tesz. Ezáltal ellehetetleníti azt a szabadságot és innovációt, amelyet a szabad szoftverek fejlesztői teremtettek meg.

Többek között Hollandia már elkötelezte magát a szabadalmi változás ellen: a felelős döntéshozók belátták, hogy mérhetetlen károkat jelentene egy ilyen törvény, ezért visszavonták elsietett hozzájárulásukat. Már csak egy ország visszalépésére van szükség, hogy a törvényt jelen formájában ne lehessen majd alkalmazni. Ezért kérjük a Magyar Kormány támogatását, és a magyar küldött NEM szavazatát!

Szervezők:
Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért FSF.hu,
Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány, (FSN)
Magyar BSD Egyesület, (BSD)
Zöld Pók Alapítvány, (Zöld Pók)
Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME)
Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT)

Az üggyel kapcsolatban további részletek: http://swpat.fsf.hu/

További információ: Somogyi Péter, FSF.hu Alapítvány (tel: 30/423-9712, email: jerry@fsf.hu)