Ezen a héten tartják az Európai Parlament ez évi első plenáris ülését, összeülnek a szociális és foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó miniszterek is. A Bizottság ezen a héten kapja kézhez a kutatásról és innovációról szóló jelentést.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2006. január 16. és 19. között tartja következő plenáris ülését Strasbourgban. Szerdán (2006. január 18.) Wolfgang Schüssel osztrák kancellár mutatja be az Ausztria által január 1-jén átvett soros elnökség programját. Várhatóan ezen a napon fogad el az EP állásfoglalást a 2007-2013-as költségvetési tervezetről. Csütörtökön (2006. január 19.) szavaznak többek között az állítólagos európai CIA börtönöket vizsgáló ideiglenes parlamenti bizottság felállításáról, az európai alkotmányozás újraindítását sürgető Duff-Voggenhuber-jelentésről, valamint a rendbontó EP-képviselők ellen alkalmazható szankciók szigorításáról is. Még kedden (2006. január 17.) kerül napirendre a cukorpiaci reform. Két jelentés is foglalkozik az unió légi közlekedési politikájával, és (várhatóan szerdán) harmadik olvasatban dönthet a plénum a bányászati hulladékok kezeléséről szóló jogszabályról, valamint a fürdővíz-irányelvről. A parlament hétfőn (2006. január 16.) tárgyalja az Unióban élő nem EU polgároknak választójog adását javasló Catania-, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó Prets-jelentést. A nők esélyegyenlősége a témája a csütörtökön (2006. január 19.) terítékre kerülő Estrela-jelentésnek.

A képviselőknek szembe kell nézniük a tüntető kikötői alkalmazottakkal, mivel a plenáris ülés kedden (2006. január 17.) tartja vitáját, és szerdán szavaz (2006. január 18.) a kikötői szolgáltatások liberalizációjáról szóló irányelvről.

Az Európai Parlamentben a Bizottság homofóbiáról szóló állásfoglalásáról is vitáznak a képviselők. Az EP keményebb fellépést szeretne elérni azon tagállamokkal szemben, ahol megsértik a homoszexuálisok emberi jogait. A parlamenti képviselők számos EU tagország intézkedéseit kifogásolják, így többek között a lengyel, a lett és a litván gyakorlatot is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság újra megpróbálja – sajtóhírek szerint utoljára – tető alá hozni az alacsony árkategóriájú, egész Európára érvényes védjegyről való megegyezést. A tagállamok eddig nem tudtak megállapodni, hogy a védjegyet milyen nyelveken lehet használni. Míg az Egyesült Államokban egy védjegy 10.000 dollárba kerül, addig Európában 37 ezer és 57 ezer euró között mozog, és ez nagymértékben akadályozza az innovációt. A Bizottsági javaslat a korábbiakkal ellentétben a különböző nemzeti rezsimek kölcsönös elismerését is kezdeményezi.

Pénteken készül el az európai kutatás és innováció előmozdítására alapított, Esko Aho volt finn miniszterelnök által vezetett ún. Hampton Court-i Tanács jelentése. A testület az Európai Bizottságnak nyújtja be az európai kutatásról és innovációról készült dokumentumot, amely a megoldásokra is javaslatot tesz.

Az Európai Bizottság szokásos heti ülését szerdán tartja.

Tanács

Pénteken és szombaton (január 20-21.) Villachban a szociális és foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó miniszterek informális ülésére kerül sor, amelyen többek között a megújított lisszaboni stratégia szociális dimenzióiról lesz szó.

Merkel Putyinnal találkozik

Angela Merkel német kancellár hétfőn találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Merkel vélhetően Schrödernél kissé kritikusabban áll majd az orosz vezetéshez. Mint múlt heti amerikai útján, ezúttal is az iráni atomprogram áll majd a tárgyalások középpontjában.