Kínában több embert végeztek ki tavaly, mint a világ összes többi országában együttvéve – derült ki az Amnesty International legújabb éves jelentéséből.

Az Amnesty International (AI) minden évben nyilvánosságra hozza, hány embert ítéltek halálra és végeztek ki a világ országaiban. Budapesten tegnap Fodor Márk, a nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi igazgatója a kínai nagykövetség előtt ismertette a számokat – nem véletlenül. Kínában hajtották végre ugyanis 2005-ben a kivégzések majdnem nyolcvan százalékát: körülbelül 1770 embert végeztek ki.

Mivel Kína – Vietnamhoz hasonlóan – nem hozza nyilvánosságra a hivatalos adatokat, ez csak becsült szám: kínai jogi szakértők és névtelenül nyilatkozó kormányhivatalnokok szerint az országban évente nyolc-tízezer embert végeznek ki.

A világban tavaly (a hivatalos adatok szerint) 2418 embert végeztek ki huszonkét országban – 94 százalékukat Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban. Rijádban előfordul, hogy a foglyoknak fogalmuk sincs róla, milyen ítélet született az ügyükben, másokat pedig olyan nyelven hallgattak ki és ítéltek halálra, amelyet nem is értettek. Irán az egyetlen ország, ahol tavaly fiatalkorúakat is kivégeztek.

“Pozitív fejlemény, hogy évről évre kevesebb a halálbüntetés – mondta Fodor Márk. – Washington pedig tavaly törvénytelennek nyilvánította a fiatalkorúak kivégzését.”

Az AI elvárja a világ kormányaitól, köztük Magyarországtól is, hogy álljanak ki az emberi jogok mellett. Fodor Márk szerint a magyar kormánynak kétoldalú megbeszélésein is követelnie kellene partnereitől, hogy töröljék el a halálbüntetést.