Az EU soros elnöki tisztét januártól betöltő Szlovénia kormányát egyre több, a sajtószabadság korlátozásával kapcsolatos kritika éri. A kétmilliós ország több mint 500 újságírója azzal vádolja a politikai vezetést, hogy cenzúrát alkalmaz velük szemben.

A szlovén média tiltakozását legutóbb az váltotta ki, hogy a Janez Jansa vezette jobb-közép kormány, nem hajlandó foglalkozni az újságírók korábbi panaszaival.

Az elmúlt évben két vezető riporter, Blaz Zgaga és Matej Surc, petíciót kezdeményezett, melyet a teljes szlovén médiaipar egy ötöde, mintegy 570 újságíró írt alá. A petíció azzal vádolja a ljubljanai vezetést, hogy intézkedéseket hozott a fontosabb lapokban és televíziókban napvilágot látott, a kormányt kritikával illető újságírók ellen.

Az állam tulajdonrésszel rendelkezik számos olyan szlovén nagyvállalatban, melyek egyben médiavállalatok társtulajdonosai is, és az elmúlt időben ezek vezető testületeiben jelentős változások történtek. Az újságírók szerint a politika a napi szerkesztőségi döntéseket is befolyásolja.

Mivel a petíciót semmiféle kormányzati intézkedés sem követte, a két kezdeményező a nyomásgyakorlás újbóli megindítása mellett döntött. Ennek keretében független szakértők bevonásával kívánják értékelni a szlovén média jelenlegi helyzetét, amellyel hozzá kívánnak járulni a sajtószabadság kiterjesztéséhez – jelentette az AFP hírügynökség.

A médiába való politikai beavatkozás civil ellenőrzésére vonatkozó elképzelést az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) és a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) is támogatja.