A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a mai napon Alkotmánybíróságnál támadta meg az igazságügyi tájékoztatásról szóló miniszteri rendeletet (10/1986 /IX.1./ IM-BM együttes rendelet) és kéri az álláspontja szerint alkotmányellenes jogszabály megsemmisítését. Az 1986 óta hatályban lévő rendelet alapján az utóbbi időben is számos, közérdeklődésre számot tartó nyilvános tárgyaláson korlátozták a bírósági tudósítók munkáját.

„A kamerák zavarják a tárgyalás rendjét“, „A népi ülnökök nem járulnak hozzá a felvételek készítéséhez“ „Bíróként nem vagyok köteles ezt tűrni“ – ilyen és ehhez hasonló érvelések szoktak elhangozni akkor, amikor az egyébként törvény szerint nyilvános tárgyalásokon a bírák megakadályozzák, hogy az újságírók vagy dokumentumfilmesek a munkájukat végezzék.

A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a nyilvános tárgyaláshoz és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok, valamint a sajtószabadság érvényesülését közvetlenül meghatározó normák nem törvényi szinten, hanem egy alsóbb szintű jogforrásban nyernek rendezést.

Az igazságügyi tájékoztatásról szóló rendelet ráadásul több ponton ellentétes a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról szóló törvények, valamint az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel, továbbá indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a sajtószerveket a bírósági tárgyalásokról való tudósításban, hang- és képanyagok készítésében.

A TASZ szeretné, ha a jövőben megalázó procedúrák nélkül tájékoztathatnák a médiamunkások a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó – egyébként nyilvános – bírósági eljárásokról. A TASZ meggyőződése szerint, egy demokratikus jogállamban valamennyi közhatalmi ágnak, így a bíróságoknak is a társadalmi nyilvánosság kontrollja mellett kell kifejteniük tevékenységüket.