Latin-amerikai vezetők szerint az EU új visszatérési irányelve komolyan veszélyezteti az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokat. Van, aki a „gyűlölet irányelvének” nevezte az új dokumentumot, Venezuela pedig a kőolaj szállítmányok leállítását is kilátásba helyezte a vitatott jogszabály miatt.

Az Európai Parlament múlt héten fogadta el az illegális bevándorlást szabályozó visszatérési irányelvet, mely lehetővé tenné az EU számára, hogy az illegális bevándorlókat – bírósági vagy hatósági döntés alapján – akár 18 hónapig fogva tarthassák. A hivatkozott jogszabály, illetve a kitoloncolási végzés tartalmazhatna egy az unió területére való, ismételt belépést tiltó határozatot is. Ez legfeljebb öt évre szólna, és meghosszabbítható lenne, ha a kitoloncolt visszatérése súlyosan veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot vagy a nemzetbiztonságot.

Az Európai Unió új bevándorlási politikája kapcsán az EU és az Andok Közösség közötti kereskedelmi tárgyalások felfüggesztését helyezte kilátásba az Közösség jelenlegi soros elnökségét betöltő ecuadori elnök, Rafael Correa. Az elnök a jogszabálytervezetet a „gyűlölet irányelvének” nevezte, és kilátásba helyezte a tárgyalások felfüggesztését: „Miről beszélhetnénk egy olyan közösséggel, amely kriminalizálja a bevándorlókat?” – tette fel a költői kérdést Correa egy rádió interjúban a hétvégén. Az Andok Közösséggel – melynek tagja Ecuador, Kolumbia, Peru és Bolívia – tavaly kezdte meg az EU a szabad-kereskedelemre irányuló tárgyalásokat az EU.

Latin-Amerika másik jelentős gazdasági tömörülése, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur is aggodalmát fejezte ki az új irányelvvel kapcsolatosan. Carlos Alvarez, a Mercosur főtitkára az emberi jogok megsértésére hivatkozva ítélte el az EU új visszatérési irányelvét.

Az EU új bevándorlási intézkedései következtében Hugo Chávez, venezuelai elnök az olajexport felfüggesztésével is megfenyegette az Európai Unió tagállamait. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja azonban aránytalannak nevezte a Chávez által kilátásba helyezett intézkedést.

A latin-amerikai vezetők számára nem csak az engedély nélkül dolgozók emberjogi helyzete miatt adhat okot aggodalomra a jogszabály. Az Európában dolgozó (részben illegális) bevándorlók által a fejlődő országokba – elsősorban Ecuadorba és Bolíviába – hazautalt kereset ugyanis a családok jövedelme mellett az ottani fejlődés egyik motorja.

Az Európai Unió új visszatérési irányelvét a múlt héten éles kritika érte az ENSZ és az Amnesty International részéről is.

Az illegális bevándorlás egyre nagyobb kihívást jelent az EU számára. Ezt jól illusztrálja a jelenleg zajló spanyol-olasz negyeddöntő alatti incidens is, amikor a döntő 11-es rúgások alatt több tucat afrikai menekült próbált meg illegálisan átszökni a spanyol határon. Az illegális bevándorlókat azonban a spanyol és marokkói rendőrök még a határon lefülelték.