Kormánystratégia a szellemi tulajdon védelmére

2008.10. 7. MTI

A szerzői jogok megsértése miatt évente hozzávetőleg 100 milliárd forint kár éri a nemzetgazdaságot; a kormány által elfogadott Hamisítás elleni nemzeti stratégia a következő két évre meghatározza a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány múlt heti ülésén fogadta el a 2008-2010 közötti időszakra vonatkozó stratégiát és intézkedési tervet. Az Új rend és szabadság program kormánybiztosa elmondta: a nemzeti stratégia keretében rögzítették a feladatokat és a szellemi tulajdon védelmének legfontosabb eszközeit.

Feladatként jelölték meg a szellemi tulajdonjogokkal összefüggő jogsértések statisztikai adatainak összegyűjtését, egy nemzeti statisztikai adatbázis létrehozását. A kormánybiztos azzal indokolta ezt a feladatot, hogy eddig külföldi szervezetek, más országok kormányainak adataiból dolgoztak, ezeknek pedig nem volt érdekük, hogy pontos, valósághű adatokat tegyenek közzé. Elmondása szerint számos esetben tapasztalták, hogy a valósnál rosszabb, vagy "tematikusan ferdítő irányban adtak számot" a magyarországi szellemitulajdonjog-sértésekről.

Az adatbázisban - amelynek létrehozásában a Központi Statisztikai Hivatal és az érintett tárcák vesznek részt - rögzítik a legkomolyabb jogsértéseket és az általuk okozott károkat.

A kormánybiztos fontos feladatként jelölte meg a "tudatosságnövelést". Mint mondta, fel kell készíteni az igazságszolgáltatás szereplőit, akiknek tematikus továbbképzéseket szerveznek a szellemi tulajdon védelméről és az elkövetési magatartások megítélésről.

Megjegyezte: szemléletformáló kampányt is indítanak, amelynek célpontja a lakosság lesz. Szavai szerint a 20 millió forintos, egyszerű, világos üzeneteket megfogalmazó kampány feladata tudatosítani az emberekben, hogy csak jogtiszta, eredeti termékeket érdemes vásárolni. A kormánybiztos kérni fogja a Hamisítás Elleni Nemzeti Tanács piaci szereplőit is, hogy áldozzanak erre a kampányra.

A program fontos eleme a jogérvényesítés eszközrendszerének korszerűsítése, ezért áttekintik a szellemitulajdon-sértésekre vonatkozó jogszabályokat, feltárják a visszásságokat, és alkalmassá teszik a jogszabályi környezetet a hamisítás elleni hatékonyabb fellépésre.

Kondorosi Ferenc hozzátette: a rendőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség is kidolgozza cselekvési tervét, számukra létrehoznak egy adatbázist a vállalati védjegyekről, bevezetik az "eMage" szolgáltatást a hamisított termékek kiszűrésére, és az internetes kalózkodásra fókuszáló speciális képzést szerveznek az igazságszolgáltatás szereplőinek.

Olyan program indul tehát, amelynek szlogenje a felelős döntés, felelős magatartás - mondta a kormánybiztos. Hozzátette: évente harmincezernél is több szellemitulajdonjog-sértés válik ismertté, ezek évente kétmilliárd forint kárt okoznak a nemzetgazdaságnak.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
KORMÁNYZAT