Ugyanazért a munkáért a nőknek ugyannyi bért kell kapniuk, mint a férfiaknak – véli az EP nőjogi szakbizottsága. A képviselők semleges munkaköri kategóriákat vezetnének be, rendszeresen ellenőriznék a béreket, büntetnék a diszkrimináló cégeket, és például bevezetnék az egyenlő fizetések napját, amikor a férfiak és a nők ugyanannyi bért kapnának. A Bauer Edit (néppárti, Szlovákia) által jegyzett jelentést hétfői strasbourgi plenáris ülésén vitatja meg az EP.

Az Európai Unióban a nők ugyanazért a munkáért átlagosan 15 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak. A magánszektorban több tagállamban a bérkülönbség a 25 százalékot is eléri.

A több mint 30 éve hatályban lévő, jelentős mennyiségű jogszabály, valamint a számos intézkedés és elköltött forrás ellenére a bérszakadék még mindig létezik, és nem szűkül – olvasható a nőjogi szakbizottság saját kezdeményezésű jelentésében. Pedig „az „egyenlő vagy egyenlő értékű munkára vonatkozó egyenlő díjazás elve a közösségi vívmányok lényegi és elengedhetetlen része” – érvel a jelentést készítő Bauer Edit. A szakbizottság ezért kéri az Európai Bizottságot, hogy 2009. december 31-éig nyújtson be jogalkotási javaslatot a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatára.

Ehhez a szakbizottsági képviselők kilenc ajánlást fogalmaztak meg a jelentésben.

Fogalommeghatározás

A szakbizottság szerint pontosan definiálni kell az olyan fogalmakat, mint a közvetett és közvetlen megkülönböztetés a fizetésekben, illetve a nyugdíjszakadék és bérszakadék. Utóbbi nem szűkülhet például a bruttó órabérek közötti különbségre.

A fizetések rendszeres ellenőrzése

A képviselők a vállalatok számára kötelezővé tennék a fizetések és az egyéb bérelemek rendszeres ellenőrzését, valamint az eredmények közzétételét, mégpedig nemek szerint lebontott bérstatisztikák formájában.

A női munka értéke

A szakbizottság a személyes készségek, illetve a felelősség szerint határozná meg egy adott munka értékét, és nem „a nőket hátrányosan érintő, sztereotipizált megközelítés” alapján, amelynél „a hangsúly a fizikai erőnlétre helyeződik”.

Esély az esélyegyenlőséggel foglalkozó intézményeknek

Az esélyegyenlőséggel foglalkozó szerveknek lehetőséget kellene adni, hogy nagyobb szerepet játszhassanak a nemek közötti bérszakadék csökkentésében – vélik a képviselők. Így például segíteni kellene őket a fizetésbeli diszkrimináció áldozatainak támogatása, a bérszakadékot elemző jelentések és ajánlások készítése, vagy a szociális partnerek, ügyvédek, bírák és ombudsmanok képzése terén.

Új kollektív szerződések, bérskálák és munkaköri besorolás

A szakbizottság felülvizsgálná a jelenlegi kollektív szerződéseket, bérskálákat, valamint munkaköri besorolásokat, és új, nemi szempontból semleges kategóriákat hozna létre.

Előny a diszkriminációmentes cégeknek

A képviselők szerint a közbeszerzési szerződéseknél elő kellene írni a „a nemek közötti egyenlőséget és az azonos díjazást”. Az ezeket tiszteletben tartó cégek számára pedig előnyöket kellene biztosítani a különböző támogatásokhoz való hozzáférésben, illetve a közbeszerzési szerződések elnyerésében.

EU-s támogatás a tagállamoknak

Az EP-képviselők fontosnak tartják, hogy az Európai Bizottság támogassa a tagállamokat az olyan intézkedések meghozatalában, mint a bérkülönbségeket értékelő jelentési rendszerek bevezetése, a munkaköri besorolási rendszer változásait rögzítő adatbázisok létrehozása, illetve a lakosság, és főleg a kis- és középvállalkozások tájékoztatása a bérszakadékot kezelni próbáló új nemzeti és ágazati kollektív szerződésekről.

Büntetni azt, aki kevesebbet fizet

A szakbizottság szankciókat vár a jelenlegi jogszabályok megerősítésére, és megbüntetné az olyan munkaadókat, akik megsértik az „egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazás” elvét – olvasható a jelentésben. A büntetés lehetne például kártérítés fizettetése vagy a munkaadó kizárása állami kedvezményekből, támogatásokból, illetve közbeszerzési eljárásokból. A szabálysértő vállalat nevét nyilvánosságra is hoznák a képviselők.

Részmunkaidőben

A részmunkaidőben dolgozó nők különösen hátrányos helyzetben vannak a férfiakhoz képest, ezért a szakbizottság sürgős intézkedéseket vár a részmunkaidős bérek közötti szakadék megszüntetésére is.

Egyenlő fizetések napja

Az EP-képviselők mindemellett kérik az európai intézményeket, hogy – a fizetések közötti egyenlőtlenségek erősebb tudatosítása érdekében –, „szervezzék meg az egyenlő fizetések európai napját, amelyen az európai nők ugyanazért a munkáért átlagosan ugyanannyi fizetést kapnának, mint amennyit a férfiak átlagosan kapnak”.

Jelentéstevő: Bauer Edit (EPP-ED, SL)

Jelentés: (A6-0389/2008) – A férfiak és nők egyenlő díjazása elvének alkalmazására vonatkozó ajánlások

Eljárás: saját kezdeményezés

A jelentés szövege