Vámosok harca a feketegazdaság ellen

2008.11.20. Jogi Fórum / VPOP

A Vám- és Pénzügyőrség fokozott ellenőrzéseket végez a feketegazdaság visszaszorítása érdekében különös tekintettel a jövedéki, valamint a számla- nyugtaadási szabályok betartatására.

Az idegenforgalom és a szezonális kereskedelem szempontjából frekventált területeken működő kereskedelmi egységekben, a közterületeken, piacokon és az alkalmi rendezvények közvetlen közelében a Vám- és Pénzügyőrség 2007. augusztus elején kezdte meg a fokozott ellenőrzéseket, amelyeket az akciósorozat eredményességére tekintettel tovább folytat. Az egyes kereskedelmi egységek szigorúbb ellenőrzése főként civil ruhában - adott elárusítóhely vendégköréhez igazodó öltözetben -, a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére irányuló próbavásárlásokkal kezdődik, majd a készleten lévő jövedéki termékek származásának, eredetének, adózott voltának vizsgálatával folytatódik.

A nagyobb alkalmi rendezvényeken és az idegenforgalom szempontjából frekventált területeken történő jövedéki termék értékesítés ellenőrzésére továbbra is kiemelt figyelmet fordít a Vám- és Pénzügyőrség. A jogszabályi előírások megsértőivel szemben a vámhatóság szigorúan jár el, mely akár több százezer forintos jövedéki bírság megfizetését és az üzlethelyiség akár 60 napra történő bezárását is eredményezheti.

Az elmúlt héten összesen 381 ellenőrzésre került sor, amelyből 165 esetben próbavásárlást végeztek a pénzügyőrök. Az összes ellenőrzés közül 98 esetben - az esetek 25,72 %-ában - jövedéki és egyéb jogsértés került megállapításra. A jogsértések jellemzően a jövedéki előírások megsértésével, nyugtaadási kötelezettség-, árueredet igazolásának elmulasztásával valósultak meg.

A törvénysértések után összesen 9,2 M Ft bírság kiszabása és 11 üzlet bezárása várható.

A feketegazdaság elleni küzdelem érdekében a Vám- és Pénzügyőrség a szigorú ellenőrzéseket a továbbiakban is folytatja.

  • kapcsolódó anyagok
VPOP