Nincs olyan kormányjavaslat, amely elvonná az iparűzési adóbevétel egy részét az önkormányzatoktól – áll a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatójában. A kormányzatnak az a szándéka, hogy az önkormányzatok továbbra is a bevétel 100 százalékát megkapják. A változás csupán annyi, hogy a beszedés feladatát nem az önkormányzati adóhatóság, hanem a központi adóhatóság végzi el.

Ugyanakkor továbbra is az önkormányzati adóhatóság jogában marad az adókedvezmények megállapítása, az adó mértékének meghatározása.

A parlamenthez beterjesztett törvényjavaslat még azzal számolt, hogy az APEH által beszedett iparűzési adót a központi adóhatóság a befizetési határidőt követően (március 15., szeptember 15., december 20., május 31.) legfeljebb 35 napon belül továbbítja a helyi önkormányzatoknak.

Az önkormányzatokkal folytatott legutolsó egyeztetések alapján a kormány módosította javaslatát. E szerint az átutalás a befizetési esedékességet megelőző munkanapon megtörténik.

Szabályozzák azt is, hogy az APEH hogyan utalja át márciusban és szeptemberben az előlegeket, valamint milyen elszámolási formában zárja le az adóévet decemberben és májusban. Ennek az a lényege, hogy az önkormányzatok semmiképpen sem juthatnak kevesebb pénzhez, mint amennyi iparűzési adót befizetnek a vállalkozók.

A tervezett szabályozás azt eredményezi, hogy a központi költségvetés az iparűzési adó tekintetében előfinanszírozást biztosít az önkormányzatok számára, mivel elsősorban az előlegfizetésnél nem a befizetett, hanem a bevallott összegeket utalja az APEH, s csak később korrigál.