A Debreceni Ítélőtáblán az olaszliszkai emberölés ügye

2009.08.13. MTI

Megérkezett a Debreceni Ítélőtáblára az olaszliszkai emberölés ügye az első fokon eljáró Borsod megyei bíróságról; az ifj. H. D. és társainak bűnperét a Balla Lajos vezette büntetőtanács legkorábban októberben fogja tárgyalni - közölte Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

A nyolc vádlott és védőik valamennyien részben felmentésért, részben a kiszabott büntetések enyhítéséért fellebbeztek, illetve megalapozatlanságra és téves jogi minősítésre hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték. A vád képviselője három vádlott vonatkozásában tudomásul vette a bíróság ítéletét, a többiekkel kapcsolatban viszont az elsőfokú bíróság ítéletének súlyosítását indítványozta, négy vádlottra kérte életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását - mondta.

Az ügy előzménye: Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádoltak.

A Borsod megyei bíróság nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját. A férfi legkorábban 30 év múlva szabadulhat, mert az indoklás szerint személye különösen veszélyes a társadalomra. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak (első-, harmad-, ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára is - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Mellékbüntetésként a bíróság valamennyiüket 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG