Rendőrségen kötött ki a luxusmetró-tanulmány - A BKV belső ellenőrzése büntető feljelentést javasolt több tanulmány ügyében is

2009.09.14. Jogi Fórum / Index/MTI

A BKV belső ellenőrzése büntető feljelentést javasolt a luxusmetró-tanulmány, valamint a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló két, egyenként 9-9 milliós tanulmány ügyében. A feljelentést a cég meg is tette - írja az Index hírportál, hozzátéve, a vizsgálati jelentést hétfőn tárgyalja a közlekedési vállalat felügyelőbizottsága.

Az internetes lapban korábban ismertetett kétes értékű tanulmányokról a most elkészült belső ellenőri jelentés kimondta: szükségtelenek, ráadásul hibásak voltak, az egyik esetben pedig már a szerződéskötést megelőzően elkészültek.

A BKV 2007. október 8-án kötött szerződést a SODA Reklám Kft.-vel a kisföldalatti "luxusmetróvá történő pozícionálására", 2008. április 1-én pedig a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló tanulmány megírására. Az elsőt Antal Attila vezérigazgató, a másodikat Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató írta alá - közli az Index.

Mint írja, a belső ellenőri jelentés szerint a BKV sosem tervezte a kisföldalatti luxusmetróvá alakítását, ezért ilyen tanulmányra nem volt szükség. A tanulmányok továbbá kommunikációs szempontból is több hibát tartalmaznak, felhasználhatóságuk erősen kérdéses. A szerződéseket mindkét esetben versenyeztetés nélkül kötötték.

A vizsgálat azt is megállapította - írja az Index -, hogy a Libegő, a Sikló és a Fogaskerekű népszerűsítését taglaló tanulmány már két hónappal a kiírás előtt elkészült. A jelentés szerint az anyag tartalmi elemeit jórészt marketing tankönyvekből emelték át, nem tettek hozzá semmi plusz információt, ami konkrétumok nélküli, elnagyolt, a reális alapokat és a szakmai alátámasztást is nélkülöző írásokhoz vezetett.

A jelentés szerint felmerül a Btk.-ba ütköző cselekmények elkövetésének a gyanúja, ezért a BKV vezérigazgatója feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - olvasható az Indexen.

A teljes cikk elolvasható az Index oldalán

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
KÖZLEKEDÉS