A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten hozott ítéletében a 10 nap előzetes fogvatartásért 1.200.000-Ft, azaz egymillió kettőszázezer Ft kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a Magyar Államot Karch László javára.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy az NJSZ elnökségi tagja, dr. Novozánszki Ilona által képviselt Karch László, gazdálkodó foglalkozású fiatalembert, 2006. szeptember 21-én 00. óra 20 perckor fogta el a Készenléti Rendőrség jogelődje a REBISZ, majd a több, mint 1 napos bűnügyi őrizet után, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2006. szeptember 22-én 16 óra 20 perckor előzetes letartóztatásba helyezte, mely végzést, fellebbezés folytán a Fővárosi Bíróság 2006. október 3-án tartott tárgyalásán megváltoztatta és nevezettet azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség Karch László ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárást 2007. június 6.-án megszüntette.

Az irányadó tényállás szerint Karch László 2006. szeptember 21.-én feljött Budapestre a Kossuth téri tüntetésre, ahol az esti órákban találkozott egy ismerősével és megbeszélték, hogy éjszakára felmegy hozzá és ott alszik. E célból elindultak haza és éjfél körül elértek az Oktogon és Nyugati tér közötti területre, ahol nagyobb tömeg tartózkodott és a rendőrök tömegoszlatást végeztek.

Ennek során Karch Lászlót, anélkül, hogy bármilyen jogellenes cselekményt hajtott volna végre az oszlató rendőrök, szinte pillanatok alatt körbevették, durván földrevitték, gyorsbilinccsel megkötözték és a Gyorskocsi utcába előállították, majd őrizetbe vették, másnap késő délután pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

A teljesen jogtalanul őrizetbevett, majd előzetes letartóztatásba helyezett Karch László 10 napot töltött előzetes letartóztatásban, mellyel kapcsolatosan kártalanítás iránt indítottak pert a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten hozta meg ítéletét, amelyben a 10 nap előzetes fogvatartásért 1.200.000-Ft, azaz egymillió kettőszázezer Ft kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a Magyar Államot Karch László javára.

Az ítélet nem jogerős . A részletes indokolást az írásbeli ítélet fogja tartalmazni.

Az jogtalan elfogás és a több, mint 28 órás bűnügyi őrizet miatt a Készenléti Rendőrség és a BRFK ellen az eljárás folyamatban van.