Színlelt vesztegetés, provokáció, lebukott rendőr - Minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálat a hivatásos állományúaknál

2010.09.10. Jogi Fórum / Népszabadság Online/MTI

Egy készülő törvénytervezet szerint minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálatra számíthatnak a hivatásos állományúak - rendőrök, pénzügyőrök, tűzoltók -, de akár a kormány- és a köztisztviselők is - olvasható a pénteki Népszabadságban.

A napilap szerint a javaslat lehetővé tenné, hogy a rendőrség belső bűnmegelőzési osztálya akár színlelt vesztegetési kísérlettel provokáljon rendőrt.

A megbízhatósági vizsgálatokat az egész közszférára kiterjedően a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szervezetének tagjai végeznék, akik - szoros ügyészi felügyelet mellett - titkosszolgálati módszereket alkalmazhatnának, illetve visszaélések leleplezése érdekében szabálysértést, de akár kisebb bűncselekményt is elkövethetnének.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: határozottan elutasítják a törvényjavaslatot, mert az bűnözőnek tekinti a rendőrt, és így sérti az állomány tisztességes tagjait, ugyanakkor önkényes eljárásokra adhat lehetőséget.

A teljes írás elolvasható a Népszabadság Online oldalán →

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
KORRUPCIÓ
RENDŐRSÉG