Négy fideszes jelölt kerül be a médiatanácsba - Cser-Palkovics: Az új médiarendszer olcsó, átlátható, ellenőrizhető lesz

2010.10.11. MTI

A médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság kormánypárti többsége a négy fideszes jelölt támogatását szavazta meg a hétfői ülésen. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke szerint szakmai jelölés, szakmai döntés történt. A bizottság ellenzéki tagjai azt mondták: a jelölés bizonyítja, hogy a Fidesznek csak a saját hatalmi szempontjai fontosak.

Cser-Palkovics András a testület ülése után újságíróknak bejelentette: a bizottság kétharmados többséggel érvényes és eredményes döntést hozott, az Országgyűlés hétfői ülésén megválaszthatja a médiatanács tagjait. A parlament elé hétfőn Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János neve kerül.

Hangsúlyozta: a médiatanács négy tagjáról kellett dönteni a bizottságnak, a parlament velük együtt a médiatanács elnökéről, Szalai Annamáriáról is szavaz.

A leendő tagokról elmondta, hogy mindegyikük médiával, médiajoggal foglalkozó szakember, akik szerinte szakmai alapon, pártatlanul el tudják majd látni munkájukat.

A kormánypárti politikus hozzátette: az új médiarendszer kialakításának legfontosabb célja az volt, hogy a teljesen működésképtelen rendszert működőképessé alakítsák át. Az új rendszer olcsó, átlátható, ellenőrizhető lesz, egyértelmű felelősségi viszonyokat tartalmaz, "senki, egyetlen vezető sem bújhat majd a kollektív felelőtlenség mögé" - fogalmazott.

A bizottság ülése után Mesterházy Attila (MSZP) elképesztőnek nevezte, ami a bizottság ülésén történt. Szerinte meglepő, hogy négy fideszes jelölt kerül be a médiatanácsba.

A szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz egy újabb demokratikus ellensúlyt kíván felszámolni, hiszen a média sokszínűsége demokratikus alapérték. Hozzátette: a Fidesz élt az általa elfogadott törvény általi joggal, ám politikailag, morálisan a döntés elfogadhatatlan.

Az eseti bizottság pénteken már ülésezett, akkor első körben a törvény szerint az volt a feladata, hogy egyhangún döntsön a jelöltekről. Ez nem sikerült, a második körben - a jogszabály szerint - a bizottságnak kétharmados, mandátumarányos döntést kellett hozni.

A négy tagra pénteken nyolc jelölés érkezett: a Fidesz összesen négy jelöltre tett javaslatot Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János személyében, a KDNP Tirts Tamást, a Jobbik Barkó Bélát, az MSZP Jánosi Györgyöt, az LMP pedig Elek Istvánt jelölte.

A 9 évre választott médiatanács öt tagból áll, a parlamenti frakciók négy jelöltre tehettek javaslatot, az ötödik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária; az Országgyűlés listán szavaz róluk hétfő délután.

A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.

Kapcsolódó cikk:

Parlamenti bizottság jelöli a médiatanács tagjait - Jövő hétfőn választ az Országgyűlés - Hátté→

Felállhat a médiatanács tagjait jelölő bizottság→

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORSZÁGHÁZ
PÁRTOK