Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében engedélyezte egy magyar támogatási program 2011. december 31-ig történő meghosszabbítását.

Az ideiglenes magyar támogatási program értelmében a kedvezményezettek legkésőbb 2010. december 31-ig igényelhetik a támogatást, a magyar hatóságok pedig legkésőbb 2011. december 31-ig nyújthatják azt.

A Bizottság megállapította, hogy az eredetileg 2009. február 24-én jóváhagyott támogatási program (lásd IP/09/325) meghosszabbítása összhangban áll a válság idején a vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésére vonatkozó ideiglenes bizottsági keretszabállyal (amelyet 2010. december 1-jén hosszabbítottak meg), mivel időben korlátozott, betartja a vonatkozó küszöbértékeket, valamint csak olyan vállalkozásokra alkalmazandó, amelyek 2008. július 1-jén nem voltak nehéz helyzetben. A meghosszabbított intézkedés ezért megfelelő eszköznek tekinthető a magyar gazdaságban fellépő komoly zavarok orvoslására, és mint olyan, összeegyeztethető az Európai Unióról szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával.

Előzmények

2008. decemberében a Bizottság 2010. december 31-ig érvényes ideiglenes keretszabályt fogadott el a pénzügyi piacokon kialakult válság okozta hitelszűke hatásainak ellensúlyozására. E piacokon még az egészséges vállalkozások is nehézségekkel szembesültek, amikor finanszírozáshoz próbáltak jutni (lásd IP/08/1993). A keretszabály lehetővé tette a tagállamok számára, hogy bizonyos feltételek mellett kamattámogatott kölcsönt, csökkentett hitelgarancia-vállalási díjat, a kkv-nak kockázatitőke-befektetést, illetve legfeljebb 500 000 EUR értékű közvetlen támogatást nyújtsanak.

A keretszabály célja az volt, hogy a pénzügyi és gazdasági válság miatt kialakult kivételes körülmények között támogassa a vállalkozásokat a finanszírozáshoz jutással kapcsolatos átmeneti nehézségek leküzdésében. A gazdasági helyzet javulásával egyre kevésbé van szükség ezekre a kivételes támogatási intézkedésekre, ezért azokat fokozatosan meg lehet szüntetni, hogy lehetővé váljék az európai iparágak elkerülhetetlen szerkezetátalakítása és a verseny torzulásának korlátozása a belső piacon. Másrészt a fellendülés még mindig törékenynek mutatkozik, és a tagállamoknak kellő rugalmasságot kell biztosítani az eseti beavatkozásokra az elkövetkezendő időszakban.

A Bizottság ezért úgy határozott, hogy egy évvel meghosszabbítja az ideiglenes keretszabályt, ugyanakkor a szokásos piaci feltételekhez való fokozatos visszatérés érdekében kiigazítja azt. Ennek értelmében a nehéz helyzetben levő vállalkozások 2011. január 1-jétől kezdődően nem részesülhetnek az ideiglenes keretszabály intézkedéseiből.