Megváltoztatta az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt T. Andrea ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa.

A vádlott főbüntetését 2 év és 6 hónapról 2 évre enyhítette, a közügyektől eltiltást mellőzte a táblabíróság, és a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az indoklásban elhangzott: tekintettel a cselekmény összes körülményére – így többek között arra, hogy a vádlott az elkövetéskor büntetlen előéletű volt, támadásával közvetetten életveszélyes sérülést okozott, a tettét megbánta, és a sértett is megbocsátott a vádlottnak – a büntetési célok az enyhébb büntetés kiszabásával is megvalósulnak.

T. Andrea vádlott 2009. áprilisában ismerkedett meg P. Tibor sértettel, akivel az év nyarán élettársi kapcsolatot létesített a vádlott részére kiutalt szegedi önkormányzati ingatlanban. Élettársi kapcsolatuk alatt mind a vádlott, mind a sértett rendszeresen fogyasztott alkoholt, ittas állapotban gyakori volt közöttük a vita és a veszekedés, több alkalommal tettlegességre is sor került.

2009. szeptember 7-én a vádlott és a sértett már az éjszaki órákban veszekedni kezdett, amit másnap folytattak. Miután a sértett a lakásból elment, a vádlott a férfi ingóságait összepakolta, és azokat kirakta az utcára. Ezután az asszony egy sörözőbe ment, ahol szeszes italt fogyasztott. Ide tért be a sértett is, ahonnan visszatértek a lakáshoz, a férfi ingóságait visszavitték a lakásba, majd újra a sörözőbe mentek, és együtt italoztak. Miután megint hazatértek, a két ittas ember között ismét veszekedés robbant ki az egyik szomszédjuknál, aki elküldte őket. A saját lakásukba visszatérve a konyhában kezdtek el dulakodni. A vádlott felkapott egy konyhakést, és azzal az élettársát mellkason szúrta, miközben annak felkarja is megsérült. A férfi közvetetten életveszélyes állapotba került, a szúrás következtében tüdősérülés nélküli légmell alakult ki nála. A sérülés 3 hét alatt gyógyult meg.

A megszúrt férfi ezt követően visszament a sörözőbe, ahonnan a felszolgáló – látva a vérző férfit – mentőt hívott.

A sértett az eljárás során megbocsátott a vádlottnak, aki a vádban szereplő cselekményét tagadta, és érdemét tekintve jogos védelmi helyzetre hivatkozó védekezést terjesztett elő – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

—————————

Előzmények:

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2010. szeptember 9-én T. Andrea (1978 – szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az I. fokon eljáró bíróság döntését az ügyész elfogadta, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.