A magyar EU-elnökség céljának tekinti, hogy uniós szintű vitát kezdeményezzen Európa demográfiai és családügyi kérdéseiről. Az erről szóló miniszteri találkozót megelőzően Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára március 17-én Budapesten a civilszervezetek véleményét is kikérte a témában.

Az államtitkár a demográfiáért és családügyért felelős miniszterek március 31-én és április 1-jén sorra kerülő informális tanácskozása előtt találkozott az érdekelt civilszervezetekkel. A magyar elnökség a családok ügyét és a demográfiai kérdéseket fontos célként jelölte meg, annak ellenére, hogy a családpolitika tagállami hatáskör, nem uniós. „A családügyi kérdés soha nem merült fel, soha nem tárgyalták a legmagasabb szinten” – mondta Soltész Miklós.

A magyar elnökség célja, hogy a család és a népességváltozás a döntéshozók látókörébe kerüljön. Soltész szerint a kérdést az eddig is nagy nyilvánosságot kapott migrációval és aktív öregedéssel egy szinten, harmadik elemként kellene kezelni. Bár az egyes tagállamokban vannak példák a problémák kezelésére, mégsem könnyű közös hangot találni, mondta az államtitkár. Soltész szerint éppen ezért már az is nagy siker, hogy az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso üdvözölte a témaválasztást. Ez azt mutatja, hogy a családdal minden szinten fontos foglalkozni, véli az államtitkár.

A március végi informális miniszteri tanácskozáson téma lesz többek között az európai családok jövője, az európai családpolitikai együttműködés lehetőségei, a családpolitika szerepe a demográfiai változásokban, a tagállami tapasztalatok átvétele és az Európa 2020 stratégia családokra gyakorolt hatása. A kérdések megvitatása után a spanyol-belga-magyar trióelnökség az Unió következő soros elnökségét adó Lengyelországgal kiegészülve közös nyilatkozatot fogad el. Varsó ugyanis jelezte, szeretné a családügyet a következő félévben is az Unió napirendjén tartani.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy másik kiemelt jelentőségű eseményről is tájékoztatta a civil szervezetek megjelent képviselőit. Március 28. és április 3. között, az „Európa a családokért, családok Európáért” tematikus héten a demográfia, a munka és család, valamint a jövő nemzedékek témaköre köré épülő tudományos és szakértői konferenciákon, megbeszéléseken és fesztiválokon vehetnek részt az érdeklődők. A hét felvezetéseként március 26-án „Első a család!” címmel egész Európát átfogó, 80 helyszínből álló minikonferencia-sorozatot rendez a tárca, zárásképpen pedig a budapesti Millenáris rendezvényközpontban megtartja a „Családünnep Európával” fesztivált.