Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága támogatta a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvények és az egyes adótörvények módosítását, a testület mindkét törvényjavaslatot 16 igen és 4 nem szavazat mellett tartotta általános parlamenti vitára alkalmasnak.

Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár elöljáróban elmondta: az áfa mértékének 2 százalékpontos emelése 25 százalékról 27 százalékra a költségvetésnek többlet bevételeket eredményez, ez pedig növeli a tervezett költségvetés teljesíthetőségét. Balog Ádám szerint az egykulcsos szjá-val sikerült a belső fogyasztást is bővíteni.

Szijjártó Péter (Fidesz), a bizottság alelnöke elmondta: az egykulcsos adórendszer megőrzése hosszabb távon segíti a gazdaság bővülését. Az áfa megemelése pedig azzal jár, hogy aki többet fogyaszt, az több adót is fizet a büdzsébe – tette hozzá.

Az LMP részéről Vágó Gábor úgy érvelt: az emberek jó része a tervezett adóváltoztatásokkal rosszabbul jár.

Veres János (MSZP) pedig arról szólt, hogy a minimálbér megemelése, valamint az ehhez kötődő adóváltoztatások miatt az élelmiszeripari, illetve a feldolgozóipari cégek tömege megy tönkre jövőre.

Előzőleg a költségvetési bizottság olyan értelmű bizottsági módosító indítványt fogadott el, hogy a tervezett Országvédelmi Alap forrásait, illetve a kamat kockázati tartalék kiadási előirányzatait 2012. szeptember 30-át megelőzően nem lehet felhasználni.

A jövő évi költségvetés végrehajtását, ennek nagyobb fokú biztonságát szolgálja az, ha a tartalékok felhasználása az év első 9 hónapjában eleve nem válik lehetővé, és utána is csak akkor vehetők igénybe, ha ez nem veszélyezteti a jövő évi 2,5 százalékos államháztartási hiánycél tartását – olvasható az indoklásban.