A Dávid Ibolyát elmarasztaló ítélet hatályon kívül helyezése

2012.01.12.

Érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezte a Kúria szerdai ítéletét Futó Barnabás, aki Almássy Kornél jogi képviselője az MDF volt elnöke, Dávid Ibolya elleni személyiségi jogi perben.

Az ügyvéd csütörtökön az MTI-nek elmondta: az ítélet írásos változatának ismeretében döntenek a további lépésekről, és elképzelhető, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért.

A Kúria szerdán helyezte hatályon kívül azt a jogerős ítéletet, amelyben Dávid Ibolyát a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt 1,4 millió forintot nem vagyoni kártérítésre kötelezték.

A Kúria a döntést azzal indokolta, hogy Dávid Ibolya "a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban, a megismert tények alapján fejtette ki általánosságban megfogalmazott politikai véleményét" a felperes, Almássy Kornél lehetséges szerepével kapcsolatban. A Kúria álláspontja szerint Dávid Ibolya nem állította azt bizonyított tényként, hogy Almássy Kornél adott megbízást a személye elleni adatgyűjtésre.

"Az értékítélet nem volt indokolatlanul bántó, sértő, azt a politikai közszereplő felperes tűrni köteles" - zárul a Kúria szerdai ítéletének indoklása.

A tavaly februári jogerős - szerdán hatályon kívül helyezett - bírósági ítélet szerint az MDF a 2008. szeptember 12-én a párt honlapján közzétett és egy nappal később Dávid Ibolyának a Népszabadságban megjelent nyilatkozatával olyan hamis látszatot keltett, hogy Almássy Kornél az MDF elnöki posztjának megszerzése érdekében Dávid Ibolyával kapcsolatban adatgyűjtésre adott volna megbízást, és ezzel méltatlanná vált volna a politikai közéletben való szereplésre - mondta el korábban Futó Barnabás az MTI-nek.

Az ügy előzménye, hogy Dávid Ibolya az MDF-ben zajló tisztújítás idején, 2008. szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott arról, hogy őt meg akarják figyeltetni - bűncselekmény elkövetésére és Almássy Kornél személyére utalt, és azt mondta: "méltatlan ember" egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket igénybe vesz vagy támogat.

A nyilvánosságra került hangfelvételen az UD Zrt. egyik vezetője tájékoztatta az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját, miszerint megbízást kapott arra, hogy az MDF-en belüli belső hatalmi váltás érdekében Dávid Ibolyáról kellene terhelő adatokat gyűjteni. Az is elhangzott, hogy Almássy Kornél akkori MDF alelnök is szereplője az ügynek.

A történtekhez tartozik, hogy Almássy Kornél az MDF alelnökeként elindult az MDF elnöki posztjáért, de - mint akkor közölte - a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól azt állította: családját, barátait és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból.

Az adatgyűjtési ügy 2008 szeptemberében pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal - azóta távozott - főigazgatójának, Laborc Sándornak a feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Az MTI kereste Dávid Ibolya egykori MDF-elnököt is, de csütörtök délig nem sikerült elérni.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
POLGÁRI ELJÁRÁSJOG
POLGÁRI JOG
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG