Lezárult a bizonyítási eljárás, és elkezdődött a vádbeszéd a milliárdos ingatlanpanamával és már önkormányzati korrupciós cselekményekkel is vádolt Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester és társai ügyében kedden, a Fővárosi Törvényszéken.

A 160 oldalnyi vádbeszéd várhatóan a hét második felében fejeződik be, s februárban hirdethetnek elsőfokú ítéletet.

Az iratismertetés és a bizonyítási eljárás lezárása után kezdődött a Hunvald-ügy keddi tárgyalási napja a Fővárosi Törvényszéken.

A perbeszédek a vádbeszéddel kezdődtek. A 160 oldalnyi vádbeszédében – amelynek felolvasását reggel 9 óra után kezdte el – az ügyész úgy fogalmazott, hogy a vádlottak “néha sajátjukként rendelkeztek az önkormányzat vagyonával”. Elmondta: a 13 vádlott az erzsébetvárosi ingatlanokat áron alul értékesítette barátoknak és ismerősöknek, illetve segített az ügyletek lebonyolításában. Megfogalmazása szerint ezek az eljárások “a közbeszerzési pályázatok paródiái voltak”.

Az ügyész vádbeszédében emlékeztetett rá, hogy korábban több vádlott magára nézve is terhelő vallomást tett. Álláspontja szerint ezek bizonyítéknak tekintendők. Hozzátette: Gál György elsőrendű vádlott, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke – korábbi tanúvallomásával ellentétben – tudott a lakáskiadásokról, amint ezt a telefonlehallgatások is alátámasztják.

Az ügyész vádbeszédében részletesen ismertette a vádlottak és a tanúk vallomásait, valamint a nyomozás során begyűjtött egyéb bizonyítékokat.

Az Erzsébetvárost mint sértettet képviselő ügyvéd múlt héten jelentette be, hogy a vádkiterjesztésnek megfelelően felemeli a vádlottakkal szembeni polgári jogi igényét, amely így most már összesen mintegy 678 millió forint.

Az ügyészség szerint Gál György összesen 603 millió forint kárt okozott és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg Erzsébetváros sérelmére, ezzel összefüggésben az önkormányzati ingatlanok áron aluli eladása kapcsán 2003-2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott befektetőktől.

A vádhatóság szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket, egy kedvezményezett vállalkozói kör pedig személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd az ingatlanonként 20-30 milliós vesztegetési pénzt.

Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő, reális piaci áron. A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert a sok százmilliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

A sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák mellett, barátoknak, élettársaknak kedvező, az önkormányzatnak több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények is szerepelnek a vádban.

Az eljárás során Gál és Hunvald jobbára tagadta bűnösségét, részletes vallomásokat tett a vádpontok kapcsán; Gál pusztán erkölcsi felelősséget érez a történtekért, Hunvald pedig vitatta, hogy kár érte volna Erzsébetvárost.

A büntetőper tavaly április elején kezdődött el, és a Fővárosi Bíróság (FB) – a Fővárosi Törvényszék jogelődje – nyomban jelezte: nem látja megalapozottnak a lényegesen súlyosabb büntetések kiszabását lehetővé tevő bűnszervezeti minősítést, ezért a vádirat pontosítására hívta fel az ügyészséget, amely azonban erre azzal reagált, hogy minden szükséges információ benne van a vádiratban. Ezen túlmenően tucatnyi, okirat-hamisítással vádolt stróman ügyében a tárgyalássorozat elején elévülés miatt megszüntette az elsőfokú bíróság a büntetőpert, ám ezt az ügyészség indítványára a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta. A strómanok ügyében már megszületett az FB-n az elsőfokú ítélet, ez jobbára pénzbüntetés, próbára bocsátás, illetve megrovás.

Tavaly májusban az FB megszüntette Gál és Hunvald előzetes letartóztatását, a többi között a bűnszervezeti minősítés pontatlanságai miatt, ez ellen azonban fellebbezett az ügyészség, ennek nyomán a Fővárosi Ítélőtábla újra előzetesbe helyezte a két vádlottat. Tavaly októberben Hunvaldot az elsőfokú bíróság ismét szabadlábra helyezte, ezt azonban a tábla lakhelyelhagyási tilalomra változtatta. Hunvald 2009 februárjától összesen mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban.

Gál György esetében tavaly december közepén a bíróság az ügyész indítványára döntött az előzetes letartóztatás megszüntetéséről és egyúttal a házi őrizet elrendeléséről, ugyanis az elsőrendű vádlott esetében a legsúlyosabb kényszerintézkedés a törvény erejénél fogva december 30-án mindenképpen megszűnt volna.

Gál György 2008 novembere óta volt előzetes letartóztatásban, ezt ez év május-júniusában az FB döntése nyomán néhány hetes házi őrizet megszakította, de akkor a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla visszahelyezte az elsőrendű vádlottat az előzetes letartóztatásba. Gált a vádbeli legsúlyosabb cselekmény alapján 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ez alapján pedig a törvény szerint legfeljebb 3 évig lehet előzetes letartóztatásban. Ez a határidő járt le 2011 végén, erre való tekintettel indítványozta akkor az ügyész a legsúlyosabb kényszerintézkedés megszüntetését.

A vádbeszéd csütörtökön és várhatóan pénteken is folytatódik, azután védőbeszédek következnek.