Életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyész perbeszédében Gere Ákosra, a 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjára a Pécsi Törvényszéken szerdán.

Tárnoki Olga azt kérte, hogy a férfi legkorábban 30 év múlva kerülhessen feltételesen szabadlábra. Azt mondta, hogy e súlyos büntetést a Magyarországon példátlan cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya indokolja.

Az ügyészség a 25 éves Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a 2010 végén kezdődött büntetőperben. A gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetben pisztollyal megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített.

Tárnoki Olga érvelése szerint Gere Ákos aznap nem azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlati foglalkozás után lőni akart menni. Lövészet csak előzetes bejelentkezéssel, a lövészklub képviselőjének jelenlétében folyhat, a felügyeletet biztosító személy pedig aznap Budapesten tartózkodott.

Az előre megfontolt szándékra utal az is, hogy Gere Ákos a biofizikai intézetben a gyakorlati foglalkozás előtt többször megkérdezte társait, hogy itt van-e mindenki.

Az ügyész rámutatott: a vádlott cselekményével sok ember életét veszélyeztette, tekintettel arra, hogy a lövöldözéskor több mint húszan voltak a teremben.

A tanúk az esettel kapcsolatban arról számoltak be, hogy Gere Ákos kinyújtott kézzel lőtt, arca nyugodt, higgadt, ugyanakkor határozott, eltökélt volt, félelem nem látszott rajta.

Tárnoki Olga szerint a vádlott cselekményét a tudatosság, célszerűség jellemezte. Ezért az ügyben eljáró ideg- és elmeszakértői csoportok közül a nyomozóhatóság által felkért azon kaposvári szakemberek véleményének elfogadását kérte a bíróságtól, akik szerint Gere Ákos enyhe fokban volt korlátozva, hogy felismerje cselekedeteinek a társadalomra való veszélyességét.

Az ügyész utalt rá, a védelem által felkért és az eljárásba bevont budapesti szekértők súlyos fokú korlátozottságot állapítottak meg, ők következtetésüket ugyanakkor dokumentumok alapján, teoretikus alapon, a vádlott vizsgálata nélkül vonták le.

A tárgyaláson a lövöldözésben elhunyt Dékány András jogi képviselője tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a Pécsi Törvényszéktől.

Az ügyvéd felolvasta az áldozat családjának levelét, amelyben a hozzátartozók azt írták: sohasem tudnak megbocsátani Gere Ákosnak, és bíznak abban, hogy tettéért élete minden egyes napján bűnhődni fog. Nem tudnak megbocsátani azoknak sem, akik mindezt megakadályozhatták volna, de nem tették. Egyben reményüket fejezték ki, hogy ilyen eset a jövőben soha senkivel nem történik meg.

(Utolsó frissítés: 2012. 01. 25. 12:17)