Ezen a héten már Ciprusnál van az unió „kormányrúdja”. Az EP-ben eldől az ACTA és az egységes szabadalmi rendszer sorsa is.

Európai Bizottság

Csütörtökön (július 5.) a Bizottság bemutatja azt a három pontból álló jogszabálycsomagot, amelynek célja „újjáépíteni” a fogyasztói bizalmat a pénzpiacok felé. A csomag új szabályozásokat javasol a lakosságnak kínált úgynevezett csomagolt befektetési termékekre (packaged retail investment products – PRIPS) és az értékpapír-befektetési társaságokra (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities – UCITS) vonatkozóan, valamint az európai biztosításközvetítési irányelv (Insurance Mediation Directive- IMD ) felülvizsgálatát is tartalmazza.

Európai Parlament

Kedden délelőtt (július 3.) a képviselők az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével, Herman Van Rompuy-jel és José Manuel Barrosóval értékelik az uniós csúcs eredményeit. Szerdán egy kapcsolódó állásfoglalásról is szavazhat az EP. Szintén kedden Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök összefoglalja a dán elnökség hat hónapjának eredményeit.

Szerdán (július 4.) az EP plenárisa előtt Demetris Christofias ciprusi elnök ismerteti hazája uniós elnökségi programját. Ciprus július 1-jén vette át az uniós elnökségi stafétát Dániától.

Szerdán szavaz az EP az ACTA-ról. Amennyiben a képviselők leszavazzák, akkor az EU-ban nem léphet hatályba a megállapodás. Szintén ezen a napon szavaz az EP az egységes uniós szabadalmi rendszerről is. Tavaly decemberben állapodott meg előzetesen a Parlament és a Tanács az “uniós szabadalmi csomagról”, amely az egységes szabadalmi rendszer mellett a szabadalmi oltalmakra vonatkozó nyelvi szabályokkal és a szabadalmi bírósággal is foglalkozik.                   

Szerdán a schengeni térségben visszaállított határellenőrzésekkel kapcsolatos panaszokról is vitáznak majd a képviselők a Tanács és a Bizottság képviselőivel.                    

Tanács

Hétfőn (július 2.) bemutatkozik a ciprusi elnökség. Az “Egy jobb Európa felé” szlogent választó ciprusi elnökség fő célkitűzései között szerepel a hatékonyabb és fenntarthatóbb Európa megteremtése, a gazdasági növekedés ösztönzése, a szolidaritás és a társadalmi kohézió megerősítése, és a kapcsolatok szorosabbra fűzése Európa szomszédjaival.