2012 első felének plenáris üléseit a fontos döntések mellett emlékezetes viták is színesítették.

Januárban indult a dán uniós elnökség, a strasbourgi plenáris ülés legemlékezetesebb eseménye azonban a magyarországi fejleményekről rendezett plenáris vita volt, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. Az EP elnökévé választották Martin Schulzot.

A foglalkoztatás ösztönzése, az eurókötvények és az uniós élelmiszer-segélyprogram életben tartása voltak a februári plenáris ülés legfontosabb témái. Az EP úgy döntött, hogy jelentést készít arról, hogy tiszteletben tartják-e Magyarországon az uniós jogszabályokat és értékeket. A képviselők foglalkoztak az eszkalálódó szíriai helyzettel is.

Márciusban a képviselők elfogadták a határon átnyúló öröklésről szóló szabályok egyszerűsítését, és értékelték, hogy milyen előrehaladást értek el az EU-ba igyekvő országok a csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtásában. A brüsszeli plenáris ülés fő témái a származékos pénzügyi termékekkel való kereskedés és a fehéroroszországi helyzet voltak.

Áprilisban döntött az EP az uniós légi utasok adatainak amerikai hatóságokkal történő megosztásáról. Az EP megvitatta az emberi jogi helyzetről szóló 2010. évi jelentést és az uniós projektek magánfinanszírozásának lehetőségét.

Az EP szerint jó ötlet a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése – erről májusban szavaztak a képviselők. A plenárison szó volt a szükséges gazdasági reformokról, a nemek közti bérszakadék felszámolásáról és a természeti erőforrások hatékonyabb kihasználásáról is.

Júniusban megegyezés született a munkahelyekbe és gazdasági növekedésbe történő befektetésekről, a többéves uniós költségvetés reformjáról, valamint a bébitej címkézésének új szabályairól.

Júliusban az EP nagy többséggel elutasította a sok vitát kavaró hamisítás elleni nemzetközi megállapodást. Dániától Ciprus vette át az uniós elnökségi stafétát. A dán elnökség összefoglalta az elmúlt fél év eredményeit, a ciprusi elnök pedig hazája elnökségi programját ismertette. Az EP megfogalmazta álláspontját a 2013. évi költségvetési tárgyalásokkal kapcsolatban.